Så länge kan länets smittkurva fortsätta uppåt

Smittspridningen i länet är hög men vi har ännu inte sett toppen av kurvan, menar smittskyddsläkaren.

Influensasäsongen är i princip över och den som har förkylningssymptom nu kan förutsätta att det handlar om coronaviruset, menar regionens smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Influensasäsongen är i princip över och den som har förkylningssymptom nu kan förutsätta att det handlar om coronaviruset, menar regionens smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Foto: Arkiv

Vimmerby2022-01-31 20:00

I Kalmar län är andelen som testar positivt för Covid-19 av alla som provtar sig större nu än den varit under hela pandemin. Lisa Labbé Sandelin, regionens smittskyddsläkare, menar att den som har förkylningssymptom nu kan förutsätta att det handlar om coronaviruset. 

– Vi är inte på en platå där kurvan planat ut och stannar på samma nivå. Antalet nya fall fortsätter att öka, trots att vi anpassade provtagningsrekommendationerna. Färre provtar sig nu jämfört med för några veckor sedan men fallen är fler, säger Lisa Labbé Sandelin.

Hur länge fortsätter ökningen? 

– Min gissning är det kommer att försätta uppåt under minst ytterligare en vecka. Folkhälsomyndigheten hade ett scenario där det vänder i slutet av januari men jag tror inte att det blir så. Däremot tror jag att det kommer gå neråt snabbt när det väl vänder.

När tillräckligt många har varit sjuka eller vaccinerat sig, helst med en tredje dos, minskar möjligheterna för smittan att sprida sig.

– Det är det man ibland kallar för flockimmunitet, när det inte längre finns lika många smittbara individer för viruset att hitta. Där är vi inte än, säger Lisa Labbé Sandelin.

Ser vi slutet på pandemin efter den här vågen? 

– Det är en förhoppning och ett möjligt scenario. Sen är det alltid så att det kan hända saker och komma nya varianter av viruset, men virologernas bedömning är att detta kan vara ett led i att viruset anpassar sig till oss och att det här är den sista stora vågen. Nu är vi i ett vänta och se-läge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!