Långa arbetspass för snöröjarna

Nio medarbetare på driftenheten på Gatukontoret i Vimmerby kommun jobbade 14 timmar var i söndags och lyckades hantera snön, trots några trasiga fordon.

På Kungsgatan är snövallarna ett problem då det är trottoar på båda sidor av vägen och körbanan är ganska smal från början. Dessutom är vägen hårt belastad.

På Kungsgatan är snövallarna ett problem då det är trottoar på båda sidor av vägen och körbanan är ganska smal från början. Dessutom är vägen hårt belastad.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2019-02-04 16:30

Andreas Roth var arbetsledare för styrkan som gav sig ut i centralorten vid 06.00 på söndagsmorgonen för att ta sig an resultatet av det rejäla snöovädret som drabbade Vimmerby med omnejd i lördags och natten mot söndag. De jobbade sedan fram till 20.00 på söndagskvällen och lyckades göra både gator och trottoarer farbara för såväl bilister som gångtrafikanter.

– Vi väntade tills det hade slutat att snöa innan vi gav oss ut. Totalt var nio personer ute och röjde, men vi kunde ha varit ännu fler om inte två fordon varit på verkstad. Det var otur att vi inte kunde använda dem just när ovädret slog till, men å andra sidan hade vi tur att snön kom under en helg då inte lika många var beroende av att ge sig ut med bilen så tidigt på morgonen, säger Andreas Roth.

Hur lade ni upp arbetet?

– Vi började med att röja vid resecentrum och brandstationen för att säkerställa de samhällsfunktionerna. Sedan tog vi oss an större matarleder och så småningom även gatorna inne i bostadsområden. Snön var ganska blöt och därmed tung att flytta även för våra stora maskiner och det gäller att vara försiktigt så man inte skador bilar eller staket, säger Andreas Roth.

– Även trottoarer är viktiga att röja så att gångtrafikanter slipper gå ute i körbanan. Så det är vi noga med av säkerhetsskäl.

Han säger att arbetet flöt på som planerat under helgens insats, mycket tack vare allmänheten.

– Det gick förhållandevis bra, mycket tack vare att folk var lite mer disciplinerade än vanligt och inte hade parkerat så de stod i vägen på så många ställen. Sedan väntade många med att ge sig ut på vägarna tills vi hade fått en chans att röja undan. Det underlättar mycket för oss, säger Andreas Roth.

Hur jobbade ni vidare under måndagen?

– Vi har tagit bort snö vid övergångsställen och vid korsningar där det varit trångt. Sedan fick vi ta hand om skolområden som vi lät vänta i och med att de inte var öppna i söndags.

Andreas Roth säger att kommunen under veckan kommer fokusera på att forsla bort snö.

– Vi kommer att börja att forsla undan snö och även gå ut och salta och skrapa av körbanor där det behövs. Det är dock moder natur som styr vad det blir för temperatur och om det kommer mer snö. Då kan planen ändras.

Hur fungerade snöröjningen i helgen i kransorterna?

– De rapporter som jag har fått av de underentreprenörer som sköter det åt oss tyder på att det har fungerat bra där också, säger Andreas Roth.

Det blir rejäla snöhögar på en del gator.
Det blir rejäla snöhögar på en del gator.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!