Långa fängelsestraff efter kidnappning i Vimmerby

Nu har tingsrätten kommit med sina domar efter det uppmärksammade kidnappningsfallet i Vimmerby kommun – där en man i 25-årsåldern misshandlades och lämnades i skogen. Två av de åtalade männen döms till långa fängelsestraff.

Här, nära Trekantsvägen i utkanten av Vimmerby, blev den målsägande mannen misshandlad.

Här, nära Trekantsvägen i utkanten av Vimmerby, blev den målsägande mannen misshandlad.

Foto: Polisen

Vimmerby2024-03-12 12:12

Det var i mitten av december förra året som en polispatrull fick syn på en blåslagen 25-åring vid en busshållplats i Västervik och efter det började historien om ett häpnadsväckande brott rullas upp. Under två timmar hade den 25-åriga mannen varit fast i två Vimmerbybors våld och misshandlats med slag och sparkar på flera platser runtom i Vimmerby.

Orsakerna bakom händelseförloppet var, enligt det förundersökningsprotokoll som Vimmerby Tidning tidigare tagit del av, droger och skulder mellan männen. Allt började när 25-åringen lurades in i en bil av två för honom bekanta personer. Enligt uppgift skulle trion hämta droger som låg gömda i ett skogsparti nära Gnagaredalen utanför Vimmerby.

Senare åkte en av gärningsmännen hem till nära anhöriga på middag och släppte då av 25-åringen på en mindre skogsväg i närheten av Södra Vi. Han hotade att döda 25-åringen om han inte höll sig kvar på platsen. Så blev det dock inte utan den misshandlade mannen lyckades ta sig från platsen till fots innan han hittade en bussförbindelse.

Så småningom häktades fyra personer, misstänkta för människorov respektive medhjälp till människorov. De två huvudmännen har suttit häktade sedan dess – medan de övriga två släpptes på fri fot efter rättegången i förra veckan.

På tisdagen meddelade Kalmar tingsrätt sina domar.

Se här:

• Den 21-årige mannen som anses ha varit drivande i fallet döms för människrov (mindre grovt brott), grov misshandel och brott mot knivlagen. Straffet blir fängelse i två år och nio månader. Dessutom ska han betala 131 200 kronor i skadestånd.

• Hans kompanjon, som också är 21 år gammal, döms för grov misshandel till fängelse i ett år och sex månader. Han ska betala 65 600 kronor i skadestånd.

• Den tredje mannen, som var åtalad för medhjälp till människorov, döms istället för medhjälp till misshandel. Påföljden blir villkorlig dom.

• Den unga kvinnan som var misstänkt frias helt.

Tingsrätten skriver att den misshandlade mannen har lämnat en lång och trovärdig berättelse om händelseförloppet, som ligger till grund för tingsrättens bedömningar.                                       

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!