Långa fängelsestraff för Vimmerbypar

I början av året avslöjade polisen tre stora knarkodlingar i Vimmerby kommun. Nu har hovrätten kommit med sin dom i det uppmärksammade fallet. Kvinnan får ett något sänkt straff – medan mannen fortsatt döms till fem års fängelse.

Här är en av bilderna från polisens förundersökning, som visar hur paret odlade cannabis i stor omfattning.

Här är en av bilderna från polisens förundersökning, som visar hur paret odlade cannabis i stor omfattning.

Foto: Polisen

Vimmerby2022-09-02 11:12

Det var i samband med en husrannsakan på en adress i Södra Vi-trakten som polisen hittade en stor cannabisodling. Ett par i 50-årsåldern häktades och när utredningen gick vidare hittade polisen ytterligare två stora odlingar kopplade till paret.

Odlingarna, som bestod av 73 fullstora cannabisväxter, beskrevs i förundersökningsprotokollet som "proffsiga" och "omskötta". På de te adresserna hade det odlats totalt 21,5 kilo cannabis, varav 1,5 kilo hann säljas innan polisen slog till. Dessutom fanns det planer på att framställa ytterligare 59 kilo cannabis.

Mannen erkände brotten direkt och i mitten av juli dömdes han till fem års fängelse för grovt narkotikabrott, förberedelse till grovt narkotikabrott samt olovlig energiavledning.

Kvinnan, som hela tiden har nekat till anklagelserna, dömdes till tre års fängelse för grovt narkotikabrott. Hon har i förhör uppgett att hon vetat om att mannen odlat cannabis – men inte förstått omfattningen.

undefined
Här är en av bilderna från polisens förundersökning, som visar hur paret odlade cannabis i stor omfattning.

Både mannen och kvinnan överklagade tingsrättens dom till hovrätten i Jönköping. Och under fredagen meddelades den nya domen.

Straffet för kvinnan sänks – från tre års fängelse till två år och sex månader. Det var väntat att kvinnans fängelsestraff skulle justeras nedåt, med tanke på att hon släpptes på fri fot i förra veckan i väntan på dom.

Men på det stora hela gör hovrätten samma bedömning som tingsrätten och kvinnan döms för grovt narkotikabrott. Hovrätten skriver att det omöjligen kan ha undgått kvinnan att hennes man bedrev en relativt omfattande odlingsverksamhet. Hon har dessutom tittat till odlingarna, vattnat några plantor och ställt in en gasolvärmare i ett av husen där det hade varit strömavbrott.

"Verksamhetens fulla omfattning måste i vart fall då ha stått klar för henne. Även om hon i grunden var negativt inställd till den brottsliga verksamheten har hon genom åtgärderna medverkat och främjat den på ett sätt som medför ansvar", står det i domen.

Mannens fängelsestraff på fem år står fast.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!