"Länge sedan jag cyklade"

Solen steker. Men fartvinden kanske fläktar lite när Sten Karlsson, 88 tar en tur på parcykeln med hjälp av Åsa Thuresson.
- Det är länge sedan jag cyklade. Det här var skoj, säger Sten.
Parcykeln är en gåva från familjen Kamprads stiftelse och Vimmerby är en av flera kommuner i Småland där äldre kan få motion och stimulans på det här sättet.

Vimmerby2015-07-08 08:29


Den specialutformade cykeln för två personer går på batteridriven motor.
- Man kan välja själv om och hur mycket man vill trampa, ungefär som en elcykel. Men det är bra om jag ser till att styra, skrattar Åsa Thuresson, som jobbar på Vimarhaga i Vimmerby.

Att komma ut
Sten Karlsson, Södra Vi, går två gånger i veckan på den dagliga verksamheten på Vimarhaga. Nu är det dags för premiärtur med cykeln och han och Åsa tar några varv runt kommunens nya äldreboende.
- Man kan förstås cykla var man vill, men det finns väldigt bra gångar att ta sig fram på här och trädgården är ju så fin, säger enhetschef Ulrika Brorsson, som brukar se cyklisterna fara förbi utanför kontorsfönstret.
Parcykeln är uppskattad och är ett perfekt hjälpmedel för den som har svårt att komma ut och gå.
- Det är det första, man kommer ut. Den är anpassad också för rullstolsburna och man sitter väldigt stadigt och säkert i den. För den som vill och orkar blir det lite extra motion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om