Långt från flyttsnitt

Svensken flyttar i snitt tio gånger under sin livstid. Men det gäller förstås inte alla. - Det verkar jobbigt, tycker Asta Strömkvist Milton, som bott drygt 60 år i stugan hennes pappas morfar byggde 1858.

Vimmerby2007-02-14 07:46

Mäklarsamfundet och Sveriges Byggindustrier har tagit fram ett nytt index över svenskarnas flyttvanor och kan med hjälp av SCB-statistik slå fast att snittsvensken flyttar tio gånger under sin livstid. Det kan låta mycket, men i flera överhettade områden räcker inte ens det för att få bostadsmarknaden att fungera, påpekar Sveriges Byggindustriers vd Bo Antoni.

Hemtam i Backa
Kvinnor flyttar mer än männen - i genomsnitt 11 gånger och sista flyttlasset går i allmänhet till ett servicehus då kvinnan är änka. Men det finns naturligtvis de som slagit ner bopålarna rejält.
I det högt belägna Solliden i Backa, Djursdala bor Asta Strömkvist Milton med katten Ville. Här har hon bott sedan 1946, då hon tretton år gammal flyttade in i stugan med far och syster.
- Jag är född i Lyckås, ett stenkast härifrån, men minns mycket väl den där vårdagen då vi kom hit med alla våra saker. Vi åkte häst och vagn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om