Långt mer än bara Pippi och Emil

Inte var dag det kommer en ny bok av Astrid Lindgren. Men på självaste hundraårsdagen släpptes nyutgåvan av Junker Nils av Eka med illustrationer av Leif Ruhnström.

Vimmerby2007-11-15 08:09

Det blir ju gärna mycket Pippi. Och Emil. Men i Vimmerby var det faktiskt en annan av Astrid Lindgrens barn som fick stå i särskilt fokus - Junker Nils av Eka.
Det blev såväl boksläpp av en nyutgåva på Astrid Lindgrens Näs som gästspel av Sörmlands Musik & Teater som framförde musikteatern "Junker Nils av Eka" med musik av Georg Riedel.
De som känner till Leif Ruhnströms -gift med Astrid Lindgrens brorsdotter Gunvor Ruhnström - och hans akvareller blir möjligen överraskade av de illustrationer han gjort till nyutgåvan av Junker Nils av Eka.
- Jag har till och med överraskat mig själv, säger Leif Ruhnström, som fick mycket positiv respons från de som samlats på Näs för att övervara boksläpp och konstvernissage med originalillustrationerna.
Om de tidigare akvarellerna, ofta med koppling till Näs, varit av mera visuell karaktär har han i arbetet med Junker Nils fångats av berättelsens starka och förtätade känslor.
Ingegerd Sahlström, ordförande i Astrid Lindgren-sällskapet, var mycket glad över att boken blivit ett konkret resultat av sällskapets diskussioner och planer inför 100-årsfirandet.
- Vår uppgift är inte att göra Astrid Lindgrens böcker kända, för de är redan så kända de kan bli. Men vi ska förvalta litteraturen hon gett oss och på olika sett ge nya vinklingar åt hennes berättelser.
Senare under eftermiddagen kunde man se Sörmlands Musik & Teater framföra musiksagan "Junker Nils av Eka" i filmsalen i Paviljongen. Den lite otäcka sagan om sjuke torparpojken Nils som drömmer feberdrömmar och där besegrar den onde hertigen och befriar den unge konungen som sitter fängslad får säkert nya läsare efter uppmärksamheten på hundraårsdagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om