Ett stenkast från skola och fritidsaktiviteter, men med skogen precis intill, färdigställs just nu familjen Faaij Hultgrens hus på Snokebovägen i Vimmerby. En rejäl villa i sekelskiftesstil med faluröd bodlänga bakom. Stenmurar, gärdesgård och en gammal jordkällare i trädgården bidrar till känslan av att huset hade kunnat vara byggt för länge sedan. Men för ett år sedan fanns här bara en avstyckad tomt.
– Vi fastnade för tomten eftersom den var uppvuxen och hade mycket charm, berättar Karin.
Karin och Bram bodde under 4,5 år i Skänninge, knappt två mil från Vimmerby. Men i takt med att barnen blev äldre lockade de praktiska fördelarna med ett hus i stan alltmer.
– Barnen fick fler aktiviteter och det var mycket skjutsande. Dessutom kändes det lite isolerat. Så vi bestämde oss för att sälja och flytta. Från början var planen att köpa ett hus, berättar Karin.
Av olika skäl blev det inte så, i stället började tankarna på att bygga nytt gro. Och när de hittade tomten på Snokebovägen slog de till snabbt. Sedan dess har de jobbat hårt för att förverkliga sin husdröm. Det har varit en lång och bitvis strulig resa, bland annat eftersom byggfirman de anlitade gick i konkurs.
– Vi har fått ta in andra hantverkare som verkligen ställt upp, vi är så tacksamma för dem! Vi har byggt mycket själva också. Än vet vi inte när vi kommer att kunna flytta in, men jag hoppas att vi kan fira midsommar här, säger Karin, och berättar att familjen hyr ett litet hus i närheten under byggperioden.
För Karin och Bram har miljötänket varit viktigt genom hela byggprocessen. Huset är från före detta DD Hus, ritat av KarlsonHus, men de har modifierat det så att det ska passa just deras familj. De har ändrat planlösningen en del, men också varit noga med att välja miljövänliga och ekologiska material.
– Grunden till huset är tillverkad av så kallad hasopor, som är återvunnet glas. Vi har undvikit plast i bygget och bland annat använt kork, lin och träfiber för att få ett så ekologiskt bygge som möjligt, berättar Karin.
De har också satsat mycket på återbruk. Först och främst för att det är hållbart, men också för att ge huset själ.
– Vi gillar lite äldre stil och har bland annat återbrukat tak, gamla dörrar, kakelugn och vedspis.