Slåtter med hästar: "Vill föra vidare kunskapen"

I helgen var det kurs i slåtter och höhässjning med häst. "Jag brinner för det här med att bevara kunskap från förr", säger Annelie Svensson.

"Jag brinner för att bevara den här kunskapen." berättar Annelie Svensson på Eriksgården.

"Jag brinner för att bevara den här kunskapen." berättar Annelie Svensson på Eriksgården.

Foto: Elin Elmström

Vimmerby2021-07-03 17:22

En familj har stannat bilen vid vägkanten. De tittar ut mot åkern, barnen pekar och de vuxna tar kort med mobilen. Framför dem jobbar ett tiotal personer med högafflar samtidigt som brukshästar drar släppräfsa och hösprätt.

– Det gäller att använda kunskapen annars riskerar den med att försvinna. Vi har nog hållit på med hjässing i tio år skulle jag tro, säger arrangör Annelie Svensson som driver Eriksgården i Fjälster.

– Det är lite häftigt; redskapen vi använder är uppemot 100 år men samtidigt är det inget modernare som fungerar bättre.

undefined
"Släpräffsan drar ihop höet till högar så att det blir enklare att hänga upp." berättar Per-Anders Nilsson.

Många av deltagarna på plats har åkt långt för att vara med.

– Vi har också arbetshästar och vill gärna ta till oss de gamla traditionerna, säger Eva Johansson som rest från Skåne tillsammans med sin man. 

– Det är intressant att få höra hur det fungerar och hur man gör. Vi kommer själva inte göra något så här stort men kanske ha några stycken mindre hässjor bara för att bevara kulturen, menar Gerth-Inge Johansson. 

undefined
Gerth-Inge och Eva Johansson är på besök från Skurup. "Det gamla bondesamhället är väldigt intressant. Allt är sån stress idag och här kan man inte stressa."

Magdelena Gustafsson har åkt från västkusten tillsammans med Alexander Hansen.

– Jag tror att det är sunt för själen för alla människor att komma ner i tempo, hästarna ger också ett lugn. Hemma kör vi med traktor vilket inte alls är så fridfullt. Då gör man allting själv också och det blir inte det här umgänget, säger hon och tillägger sedan;

– Jag tycker också att det är roligt med turister som stannar och kollar, då får de också med sig det här hem. 

undefined
"Vi kommer använda det här i små skala hemma för att bevara kunskapen men sedan använda balar för storutfodringen." berättar Magdelena Gustafsson och Alexander Hansen.
Karta: Fjälster
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!