"Länsbyte riskerar sjukvården"

- Det är ett populistiskt utspel som riskerar hälso- och sjukvården för Vimmerbyborna. Det säger Gudrun Brunegård (KD) om Moderaternas vallöfte att folkomrösta om ett länsbyte.

Skulle tappa mottagningar. Det tror Gudrun Brunegård (KD) blir konsekvensen för Vimmerby Hälsocentral om Vimmerby kommun byter län till Östergötland.

Skulle tappa mottagningar. Det tror Gudrun Brunegård (KD) blir konsekvensen för Vimmerby Hälsocentral om Vimmerby kommun byter län till Östergötland.

Foto:

Vimmerby2014-08-05 06:26


Från Kalmar län till Östergötlands län. Det vill Moderaterna och kommunalrådet Micael Glennfalk (M) folkomrösta om i samband med valet 2018.
Landstingsrådet Gudrun Brunegård (KD) är minst sagt kritisk till förslaget som hon anser skulle drabba kommuninvånarnas hälso- och sjukvård.
- Det skulle få allvarliga konsekvenser. Västerviks sjukhus är viktigt för Vimmerbyborna och deras kapacitet beräknas på hur många som bor i området. Skulle Vimmerby byta län skulle många tjänster skäras bort från Västerviks sjukhus och redan idag är det en slimmad organisation. Tar man bort en läkare skulle hela jourkedjan falla, säger hon.

"Ska inte inbilla oss"
Vimmerbys hälsocentral har idag viss specialistmottagning som ögon- och öronspecialist, ortoped, kirurg och en röntgenavdelning.
- Det tillhör länet och vi ska inte inbilla oss att vi får ha kvar det om vi går upp i Östergötland. Det är bara att titta på hur Östergötland har gjort i Motala, Norrköping och Kisa. Vi får även tio mil till närmaste sjukhus istället för fem och en halv. Det blir fler och längre resor för sjuka Vimmerbybor. Allt det här framkom i den utredning om ett länsbyte som SKL gjorde för Vimmerbys och Västerviks räkning och därför är jag förvånad över att frågan kommer upp igen.
Brunegård tror inte att Kammarkollegiet, som på regeringens uppdrag utreder eventuella länsbyten, skulle godkänna ett skifte till Östergötland.
- Jag är ganska övertygad om att Kammarkollegiet bedömer att ett länsbyte får för stora konsekvenser för landstinget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om