Tänk dig att flytta konferensen till skuggan under ett träd, med kollegor klädda i shorts och sarong. Tänk dig att göra det du gör varje dag fast nära en paradisisk strand. Tänk dig att bryta vardagslunken. Det var precis det som Marie Lindqvist, lärare på Astrid Lindgrens skola i Vimmerby, och Anna Nilsson, förskollärare i Kisa hade i sikte när de bestämde sig för att söka jobb på Sanuk-Svenska skolan på Koh Lanta i Thailand för några år sedan.
Inför det som skulle bli deras första säsong lärde de känna varandra på anställningsintervju i Stockholm. Nu har "pendlandet" till Ko Lanta blivit nästintill etablerat. Men inte alltid helt okomplicerat.
– Jag hade lite dåligt samvete den här gången, när jag skulle lämna mina fyror i tre månader. Men det har fungerat bra, säger Marie Lindqvist.
Tre månader är lagom länge, tycker de. För Kristina Ekholm, pedagog på Tuna skola, var perioden på svenska skolan i Hua Yang premiär.
– Jag hade drömt om att jobba utomlands i flera år, och jag kan bara säga att det gett mig otroligt mycket. Jag har utmanat mig själv mer än jag någonsin gjort. Man växer som människa.
Antalet tjänster på skolorna är inte så många. Men de sökande flera hundra. Många som får jobben är återvändare.
– Vänner och kollegor här hemma kan säga att man "varit på semester", och det är klart att de bilder man lägger ut på sociala medier är ju oftast från stunder när man är ledig. Men det är ett intensivt arbete under stort ansvar. Mycket av min tid går åt till kommunikation med hemskolan och vi följer planen som respektive elev har med sig, säger Marie Lindqvist.
Att varje elev får mera tid, får komma i ett annat sammanhang och samarbeta med barn i olika åldrar ger något annat än skolan hemma.
– Många kliver ur sin roll. Den blyga eleven blir ofta mera självsäker. Den utåtagerande slipper känna att man måste spela pajas. Det blir väldigt sällan konflikter.
Anna Nilsson, som jobbar med de yngre förskolebarnen, tror att många familjer skulle må bra av att ta time out från stressen. Lugnet ger tid till engagemang i barnens vardag i skolan och förskolan.
– Vi ser ju hur bra både barn och vuxna mår av att ta det lite lugnare och inte komma till lämning och hämtning med andan i halsen. Fast visst – istället för att ha bråttom hem till vardagens alla måsten kanske de är på väg till sin yogalektion eller har fastnat i någon pocketbok.
En gång i veckan har eleverna thaitema, där de får lära sig om den thailändska naturen och kulturen.
– Det kan också vara aktiviteter som thaiboxning, göra smycken, batik, laga thaimat, åka ut med båt i mangroveträsket. Ett spännande inslag är också att eleverna får lära sig lite thailändska. Ibland får man ta med eleverna på besök gummiplantage.
Kristina Ekholm tvekar inte att rekommendera andra att jobba utomlands.
– Man kommer hem med massor av nya erfarenheter. Inte bara från Thailand, utan också från hur man jobbar på elevernas respektive hemskolor i andra delar av Sverige. Jag kan mycket väl tänka mig att åka iväg igen, men gärna till någon annan plats för att få se mera.
Och Anna Nilsson vet redan att det blir en ny säsong i Thailand.
– Jag har fått tjänstledigt och har varit på Stockholm på konferens tillsammans med alla andra pedagoger som ska jobba i Thailand nästa läsår. Det ska bli så kul att komma iväg igen.