Lärare oroas för smitta: "Det går inte att pausa allt"

"Det går inte att pausa alla sammankomster i skolorna. Men vi väger varje enskilt möte för att minimera smittrisken."

Skolorna har börjat. Lärarförbundets avdelning i Vimmerby efterlyser stor försiktighet med sammankomster för att undvika smittorisk.

Skolorna har börjat. Lärarförbundets avdelning i Vimmerby efterlyser stor försiktighet med sammankomster för att undvika smittorisk.

Foto: TT-bild / Arkiv

Vimmerby2020-09-07 16:00

Det svarar förvaltningschefen Ola Karlsson på en skrivelse från Lärarförbundet i Vimmerby. Facket oroas för ökad smittorisk när skolorna börjat. Facket menar att kick off, föräldramöten och andra fysiska sammankomster ska undvikas. Man lyfter också fram att lärare ska ha möjlighet att undervisa hemifrån.

– Då handlar det främst om högstadiet och gymnasiet, säger Marie Karlsson ordförande i Vimmerbyavdelningen.

Förvaltningschefen Ola Karlsson delar facket syn på försiktighet.

– Oron är befogad och vi kompletterar riskbedömningen från i våras med sammankomster som föräldramöten, kurser, fortbildningar, arbetsplatsträffar och liknande. Men ingen vet hur länge vi kommer befinna oss i det här läget. Vi tar höjd för att det blir hela läsåret. Därför vi inte kan sätta allt på paus som i våras med reseförbud och stopp för alla större samlingar. En del fortbildningar, någon resa måste kanske ske. Vi värderar inför varje tillfälle om det är nödvändigt. Kan det ske digitalt ?

– Om det är tvunget att ske fysiskt ska det ske enligt alla restriktioner i tillräckligt stor lokal för att hålla avståndet och så vidare, säger Ola Karlsson.

Sammankomster som inte bedöms nödvändiga ställs in.

Hur ser ni på att lärare kan arbeta hemifrån?

– Närmaste chef kan bevilja det om arbetsuppgifterna kan utföras hemifrån. Det finns lärare som undervisat hemifrån under våren, men också fall där det inte varit möjligt, säger han.

Skrivelsen tas upp på ett möte med facket senare i veckan.

Karta: Vimmerby kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!