Larm om kraftigt prisras på fritidshus

Mäklarbranschen slår nu larm om att prisnivåerna på fritidshus i Sverige kan komma att sjunka drastiskt. Fritidshusägarna i våra trakter får dock lugnande besked. – Här är det snarare tvärtom. Fritidhusmarknaden är relativt liten och det finns gott om intressenter, säger Susanne Gustafsson på Länsförsäkringar fastighetsförmedling.

Foto: Arkiv

Vimmerby2016-07-27 07:00

Efter införandet av de nya amorteringskraven förväntade sig många en tydlig nedgång av priserna på villor och bostadsrätter. Istället verkar det bli priserna på fritidshus som får ta smällen.

Enligt Svensk Mäklarstatistik minskade nämligen efterfrågan på fritidshus med hela 40 procent under det första halvåret, jämfört med samma tid i fjol. En effekt som tillskrivs de ökande kraven på återbetalning av lån. 

– Fritidshus är lyxkonsumtion och den påverkas först, säger Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi på KTH till Dagens Nyheter.

Mot strömmen

I våra trakter lämnar dock mäklarna lugnande besked. Norra Kalmar län verkar gå helt emot strömmen.

– I och med att semesterbostäderna här väldigt ofta stannar inom familjen är fritidshusmarknaden ganska liten. Samtidigt har vi gott om intressenter som vill köpa, säger Susanne Gustafsson (lilla bilden) på Länsförsäkringar fastighetsförmedling i Vimmerby.

– Vi har även helt andra prisnivåer här än kring de större städerna, där jag tror att den minskade efterfrågan i huvudsak märks av, säger hon.

Positiv effekt

– Effekten av det här kan i stället bli att personer i storstäderna söker sig längre bort, där prisnivån är än annan, när det ska köpas fritidshus, säger Susanne Gustafsson.

Att försäljningen av fritidshus nära nog halverats det senaste halvåret skulle med andra ord kunna ge en positiv effekt för prisbilden i vår region.

– I förlängningen kan det bli så, avslutar Susanne Gustafsson.

Fakta: De nya amorteringsreglerna

De nya amorteringsregler som infördes den 1 juni innebär följande:

• Lån över 70 procent av värdet på fastigheten ska betalas av med två procent per år.

• Lån mellan 50 och 70 procent av värdet ska betalas av med en procent per år.

• Banker och andra låneinstitut kan göra undantag för ”särskilda skäl” som sjukdom, arbetslöshet och dödsfall i familjen.

Källa: Finansinspektionen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om