På två veckor har man konstaterat skabb hos drygt 30 personer, framförallt i trakterna kring Virserum. Smittskydd och vårdhygien inom landstinget arbetar tillsammans med hudkliniken vid Västerviks sjukhus och Hultsfreds kommun för att kartlägga omfattningen av utbrottet och under kartläggningen har man även hittat fall i Vimmerby.
– Det handlar om privatpersoner i Vimmerby, en knapp handfull. Några har kopplingar till de fall vi har i Virserum, men det är inte säkerställt hur allt hänger samman. Skabb är en lurig sjukdom, som är svår att ställa diagnos på, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.
Det kan ta upp till två månader från smittotillfälle till de första symptomen uppmanar smittskyddsläkaren såväl vården som allmänheten till ökad uppmärksamhet på symptom som kan vara skabb en tid framöver. Misstänker man att man drabbats av ska man i första hand kontakta 1177 eller sin hälsocentral. Om läkaren gör en bedömning att det kan röra sig om skabb remitteras man i de flesta fall till hudspecialist. För att ställa diagnos krävs att man hittar ett skabbdjur. Det är viktigt att ta reda på om det är skabb innan behandling påbörjas, eftersom klåda kan ha andra orsaker.
– Vi räknar med att det kommer fler fall den närmaste tiden. Först framåt oktober-november kan vi hoppas på att det klingar av, när det gått två månader efter att vi insåg allvaret och påbörjade insatser. Drygt 30 fall på två veckor är ändå anmärkningsvärt.
Personer som smittats av skabb kan gå till förskola, skola och jobb efter behandling, som vanligtvis består av att man smörjer in kroppen under 24 timmar. Skabb är inte farligt, men väcker obehag.
– Det brukar räcka med att man pratar om skabb för att det ska börja klia.