Läcka hittad efter massiv sökinsats

Vimmerby har drabbats av en stor vattenläcka, och nivån i vattentornet sjönk snabbt under fredagskvällen. Efter ett halvt dygn av sökande kunde läckan lokaliseras.

Mysteriet med den gäckande läckan är i full gång på Villagatan och gatorna runt omkring. Det är en hel del vatten i groparna, och det är ett tecken på att man är nära. Men det gäller att hitta felet.

Mysteriet med den gäckande läckan är i full gång på Villagatan och gatorna runt omkring. Det är en hel del vatten i groparna, och det är ett tecken på att man är nära. Men det gäller att hitta felet.

Foto: Olof Carlson

Vimmerby2023-06-09 16:37

Vid lunchtid på lördagen meddelade VEMAB att läckan kunnat hittas och åtgärdas. Då hade sökinsatsen pågått i ett halvt dygn. Läckan lokaliserades tack vare de nya vattenmätarna, då det kom utslag från flera mätare i samma område. 

Så här har händelseutvecklingen sett ut:

FREDAG:

Uppdatering 22.10

Läckan har inte hittats men VEMAB uppger att nivån och utgående vatten från vattentornet är stabilt. Situationen bedöms inte längre som akut och sökarbetet kommer att fortsätta under lördagen. 

"Vi uppmanar till fortsatt sparsamhet med vattnet och tar tacksamt emot tips på tecken som tyder på var läckan är lokaliserad", skriver kommunikatören Jenny Lindberg i ett utskick.

Uppdatering 21.00

Sökandet efter vattenläckan fortsätter, men VA-chefen Emma Jonsson ser en ljuspunkt:

– Vi har lyckats stabilisera läget i vattentornet, så att våra kunder har inte blivit utan vatten.

Hon lägger dock till att man är tacksam för om abonnenterna är fortsatt sparsamma.

Uppdatering 19.30

I ett mejl skriver VEMAB:s kommunikatör Jenny Lindberg att sökandet fortsätter. Nivån i vattentornet sjunker, men inte i samma takt som tidigare under dagen. Fortsatt försiktighet alltså!

Uppdatering 18.30

Vattenläckan är fortfarande inte lokaliserad, men VA-chefen Emma Jonsson bedömer att man kommit närmare källan till läckaget i sökarbetet.

– Nu har vi hittat vatten åtminstone.

Vimmerbyborna kan ha märkt av läckaget i form av lägre tryck i ledningarna, däremot ska ingen ha ställts helt utan vatten än. Samtidigt varnar Vimmerby energi och miljö för att man tidvis kan tvingas att stänga av vattnet på vissa sträckor under reparationsarbetet.

Tidigare i dag skrev bolaget på sin hemsida att vattennivån i vattentornet sjönk oroväckande snabbt, och man uppmanade Vimmerbyborna att vara återhållsamma i vattenförbrukningen. Det tycks ha gett effekt.

– Det sjunker inte alls i samma takt längre, säger Emma Jonsson.

Uppdatering 16.35

"Har du sett något som skulle kunna vara tecken på vattenläckans lokalisering så tipsa oss gärna."

Det skriver bolaget på sin hemsida.

Enligt bolaget sjunker just nivån i vattentornet oroväckande snabbt, och man uppmanar Vimmerbyborna att hjälpas åt och inte ta ut vatten som man verkligen inte behöver.

Har du tips till VA-beredskapen når du dem på 0492-769 320.

Uppdatering lördag 10 00

Sökandet efter vattenläckan fortsätter. Men det är inte helt lätt att hitta den.

– Vi vet på ett ungefär var den är säger Emma Jonsson. Men vi måste hitta felet, och det är inte så lätt när vattnet rinner utmed ledningen i marken.

Misstanken är att det är en mataledning som sprungit läck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!