Lars är största arbetsgivaren i Tuna

Skogens Honungs sommarcafé har öppnat igen. Biodlare Lars Johansson tog över biodlingen efter sin farfar och utvecklade detta till Skogens Honung 2009. Han har 50 bisamhällen och det ger omkring 2,5 miljon bin som jobbar alla dagar för honom och på det här sättet är Lars Johansson största arbetsgivare i Tunatrakten.

Många bikupor. Här flyger bin till och från.

Många bikupor. Här flyger bin till och från.

Foto:

Vimmerby2014-07-08 06:29


- Jag satsar på smakrik honung, målsättningen är att få den finaste honung som finns. Bin är väldigt ekonomiska, de vet precis vad de gör.
Maximala avståndet de flyger är ungefär 2 km från bisamhället, men ju närmare de hittar nektar desto bättre förstås för att spara energi. De berättar för varandra var det finns bra blommar med nektar genom att dansa för varandra, den 8-formiga dansen.
På det här viset vet alla bikuporna var det finns bra nektar, berättar Lars Johansson.
Den första skörden i slutet av maj är maskroshonung.
Det är en fast och mild honung, med en smak som påminner om kola.

Högsommarhonung
I slutet av juni gör de sin andra skörd, så kallad högsommarhonung. Den är en blandning av alla sommarblommor som ger honung, från att maskrosen slutar blomma till att lindarna börjar.
Till stor del kommer nektarn från vildhallon och vitklöver, men även lingon och blommor som kärringtand och blåklint ger honung till denna skörd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om