Larssons glädjebesked: Flickvännen mår bra - och kan nu fira valframgångar

I samband med den oroliga valrörelsen i Uganda fängslades och misshandlades hans flickvän Hamiat Nakigudde. Nu kan Vimmerbypolitikern Leif Larsson andas ut.

Vid årsskiftet var Hamiat Nakigudde på besök i Vimmerby och fick uppleva snö för första gången. I sommar hoppas Leif Larsson att flickvännen får uppleva något helt annat - ljusa, svenska sommarnätter. Foto: Privat

Vid årsskiftet var Hamiat Nakigudde på besök i Vimmerby och fick uppleva snö för första gången. I sommar hoppas Leif Larsson att flickvännen får uppleva något helt annat - ljusa, svenska sommarnätter. Foto: Privat

Foto:

Vimmerby2016-03-14 10:05


- Vi har äntligen kunnat ha ett längre samtal, och det känns skönt att jag fått veta mer om vad som hänt och att hon mår bra. Hennes parti Democratic Party har vunnit en jordskredsseger i lokalvalet och jag är lättad, glad och stolt.

När Hamiat Nakigudde formellt blir återinvald som vice borgmästare i maj-juni åker Leif Larsson till Mukono.

Valet i Uganda har kantats av våld och godtyckliga gripanden i syfte att stoppa oppositionen. I februari råkade Hamiat Nakigudde, som kandiderar för oppositionspartiet Democratic Party, illa ut. Hon sattes i häkte under fyra dagar, misshandlades och utsattes för elektrisk tortyr.

I Vimmerby har Leif Larsson bara fått sporadisk information om läget.

- Det har varit oerhört svårt, det har vare sig gått att ha några ordentliga samtal per telefon eller via sociala medier. Häromdagen kunde vi äntligen ha ett långt och bra snack och bilden klarnade. Hon och omkring 100 andra fängslades samma dag som det var val till president och parlament. Den enda rimliga förklaringen är att hindra dem från att rösta.

I det lokala valet i Mukono har Democratic Party vunnit stort.

- Man kommer att tillsätta en ny borgmästare, Hamiat är invald i kommunfullmäktige och hon är naturligtvis jätteglad att det gått så bra. Vi står fast vid vårt beslut att hon ska flytta till Sverige, men eftersom migrationsprocessen kommer att ta tid kommer hon att tacka ja till att fortsätta som vice borgmästare - hon behöver något att göra medan vi väntar på besked.

Läs mer i måndagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om