LAS-kritik mot biblioteket – chefen vill ej kommentera

Bibliotekets LAS-policy kritiseras av en före detta vikarie men varken bibliotekschefen eller kommunens HR-chef vill uttala sig.

Chefterna i kommunen vill inte kommentera att en tidigare asntälld på biblioteket upplever att man utnyjjar LAS-reglerna på ett orättvist sätt.

Chefterna i kommunen vill inte kommentera att en tidigare asntälld på biblioteket upplever att man utnyjjar LAS-reglerna på ett orättvist sätt.

Foto: Micael Rundberg/arkiv

Vimmerby2021-05-20 22:00

I en insändare till Vimmerby tidning kritiserar skribenten bibliotekets vikariepolicy. Hon beskriver hur minst tio olika korttidsvikarier passerat arbetsplatsen sedan mars 2019 och är kritisk till hur man använder sig av LAS (lagen om anställningsskydd) för, som hon ser det, "systematiskt utlasning" i stället för att tillsvidareanställa personal. Bibliotekschefen Thomas Ericsson vill inte kommentera kritiken.

– Jag vill inte diskutera det eftersom det handlar om en så liten arbetsgrupp och då lätt halkar över på individnivå, säger han.

Vad tänker du om att tidigare anställa på biblioteket upplever situationen för vikarier på det här sättet? 

– Jag har full förståelse för den tidigare anställda och hennes enskilda bild, säger Thomas Ericsson.

Vimmerby kommuns HR-chef och ställföreträdande kommundirektör Marie Halldén har inte varit anträffbar via telefon men har svarat på tidningens mejl. Hon berättar att biblioteket idag har sju och en halv tjänst fördelat på åtta tillsvidareanställda men inte heller hon vill kommentera situationen med hänvisning till att biblioteket är en liten enhet med få medarbetare.

– Rent generellt är det så att biblioteket är en serviceverksamhet och om någon är ledig eller borta på grund av sjukdom så tar vi in en vikarie för att fortsätta kunna ha öppet. Som enskild kanske man upplever reglerna på ett sätt men vi följer de LAS-regler som gäller, skriver hon i mejlet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!