Låst läge för maten

Sol-Britt Green har uppfunnit ett lås som gör att kantinerna behåller locket på under transporten.

Ett stängt lock. Sol-Britt Green kom på en anordning som håller locken på plats under transport.

Ett stängt lock. Sol-Britt Green kom på en anordning som håller locken på plats under transport.

Foto:

Vimmerby2003-01-16 07:52

Bra tycker förstås vaktmästare som ska köra sås i bilen?
Förslaget till förbättring på jobbet är inlämnat till kommunen och kan i slutänden leda till en belöning för den finurlige.
Kantinerna läckte och ilskan växte.
- Det fanns ingen anordning att köpa till för att stänga dem, då tog jag saken i egna händer, säger Sol-Britt Green, kokerska vid Södra Vi skola.
Nu är det slut på läckande kantiner. Soppa, grytor och såser håller sig på plats under transporten. De stora kantinerna och lådorna har robusta låsanordningar. Men de lite mindre kantinerna med termosfunktion har bara ett lock som läggs löst ovanpå.
- Vi provade med allt möjligt, frystejp till exempel. Men det gick ju inte.
Sol-Britt Green tog sig en rejäl funderare och tänkte på hur gammaldags konservering gick till. Den finurliga plåtanordningen hon kom på sluter till locken på kantinerna rejält.
- Den ska vara i fjäderplåt.
Redan nu finns hennes uppfinning i bruk. Skolköket i Södra Vi tillagar 400 portioner mat varje dag. Av dem är det många som går ut till förskolor och skolor, exempelvis i Djursdala och i Brännebro.
Vid alla andra tillagningskök i kommunen, och säkert andra kommuner också, används samma kantiner. Nu har Sol-Britt Green sänt in sin uppfinning till Vimmerby kommuns förslagsverksamhet. Så får hon se om manicken faller i god jord.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om