Lättnaden efter ett positivt svar på antikroppstest

Under tisdagen fanns företaget Vaccinova på plats i Vimmerby, med en teststation för antikroppar mot covid-19.

Jonas Berg och Ulla Borre Berg har precis fått tillbaka sitt resultat efter testet och känner sig lättade.

Jonas Berg och Ulla Borre Berg har precis fått tillbaka sitt resultat efter testet och känner sig lättade.

Foto: Tobias Klein

Vimmerby2020-07-02 06:00

Linköpingsföretaget Vaccinova har under den senaste tiden utfört tester för att se om personer har antikroppar mot Sars covid-19, allmänt känd som Coronaviruset. Under tisdagen utfördes tester i Vimmerby i Apoteket Hjärtat som det har ett samarbete med. 

Det är där som sköterskan Elisabet Logander sitter och utför testerna. Med ett stick i fingret låter hon blod analyseras på en liten platta och svaret kommer efter 14 minuter. Det som man testar efter är IgG antikroppar som uppstår efter att man genomgått en covid-19-infektion.

– Vi tillhandahåller tester för den som vill ha ett snabbt svar. På alla platser där vi finns blir det i princip fullbokat så fort vi släpper ut tiderna. Intresset är onekligen stort, säger Ulf Andersson, verksamhetschef på Vaccinova.

Två personer som bestämde sig för att testa sig var Jonas Berg och Ulla Borre Berg. De blev båda sjuka i mars med coronaliknande symptom.

– Vi blev nekade hjälp från 1177. Detta var innan 1177 hade en specifik hjälplinje för corona och kön för att få hjälp hade varit på cirka 200 personer, berättar Jonas Berg. 

De fick båda två hög feber i flera veckor vilket ledde till en längre tids sjukskrivning. De har längtat efter att kunna göra det här testet för att få en klarhet i om det var covid-19 som de var sjuka i.

– Vi kan leva på ett nytt sätt nu, säger Ulla Borre Berg efter att hon fått beskedet att de två har antikropparna. 

Hon fortsätter med att säga att hon nu kan träffa sina föräldrar som hon har saknat.

Under Folkhälsomyndighetens presskonferens på tisdagen berättade Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, att om man påvisat att man har dessa antikroppar så kan man förhålla sig på ett annat sätt i samhället och att om man är symtomfri så kan man träffa människor i riskgrupper.

– Jag tror att det kommer att öka intresset dramatiskt. Nu blir det nog många som blir glada. Det är ju så klart en stor plåga för både riskgrupper och anhöriga att inte kunna träffas, de som hittills fått ett positivt svar kommer nog att känna glädje nu, säger Ulf Andersson.

Han fortsätter med att säga att fast man kan träffa personer i riskgruppen så bör man fortsätta att vara försiktig och att följa restriktionerna, och företaget kommer att fortsätta uppmana till att ha god hygien och att hålla avstånd.

Här är sköterskan Elisabet Loganders teststation inne på Apotek hjärtat.
Här är sköterskan Elisabet Loganders teststation inne på Apotek hjärtat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!