Laurent Merts startar andelsodling i bastefall

På den lilla gården Bastefall kan du köpa grönsakerna - innan fröerna ens är i jorden.
- Jag sköter odlingarna och kunderna skördar, säger Laurent Mertz, som utökar verksamheten med andelsodling, med start nästa år.

Vimmerby2015-09-07 05:42


I Bastefall, Pelarne, har unga paret Laurent Mertz och Vanessa Metzler hittat sin dröm. De lämnade Luxenburg för att hitta en plats på landet där de kan bo och bruka jorden. 2011 kom de till Bastefall, där de hyr gård och mark, odlar grönsaker de säljer på marknader, hemma på gården och till lokala restauranger. Genbanksanslutna Linderödsgrisar, får och en trio mysiga åsnor kompletterar idyllen.

-Men det är tufft också. Det är inte bara mjölkbönder som har det kärvt och svårt att få ekonomin att gå runt, säger Laurent, som är den som står för merparten av arbetet med grönsaksodlingarna och den här tiden på året har långa arbetsdagar.

I växthuset frodas tomater och pumpor. På grönsaksåkern finns det squash, lök, potatis, svartrötter, olika kålsorter, jordärtskockor och mängder av växter familjen använder för att bygga upp en biologisk mångfald där nyttiga svampar, bakterier och nematoder gynnas. Täckodling och näringsvatten ger långsiktig balans.

-Vi jobbar efter permakulturprinciper och värnar naturen och jordens resurser. Konstgödsel utarmar jorden. Jag brukar säga att vi odlar inte grönsaker i första hand, vi odlar jord. Vi är inte KRAV-certifierade, men det är till viss del för att jag tycker det är en märklig ordning att det är den som odlar ekologiskt ska betala både pappersexercis och pengar - den som odlar konventionellt slipper. Men ekologiska är vi, det är vår passion.

Läs hela reportaget i måndagstidningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om