Ledaren 030321

Förvåningen stor kring flytt av 14 arbetstillfällen från Vimmerby till VästervikI ett pressmeddelande från landstinget i onsdags meddelas att "personalen inom habiliteringen i Vimmerbyområdet - 14 personer - kommer i fortsättningen att åka till arbetsplats i Västervik.

Vimmerby2003-03-21 08:08

Under en övergångsperiod på ett halvår kommer de dock att få resa på arbetstid och få resorna betalda".
I övrigt talas i pressmeddelandet om fördelar med flytten och besparing av hyreskostnad med mera.
I korthet följande:
Långtidsbehandlingar kommer att få sin behandling i Vimmerby även i fortsättningen.
Bassängträning fortsatt på Vimmerby vårdcentral.
Hembesök i Vimmerby-Hultsfredsområdet kommer att fortsätta.
Samlokalisering skall ske i Västervik.
Brist på ändamålsenliga lokaler i Vimmerby och landstingets ekonomiska situation anges som orsaker.
Att flyttning kommer att ske i två etapper med vuxenteamet i augusti 2003 och barnteamet i december 2003.
Att viss personlig träning fortsättningsvis kommer att finnas på vårdcentralen i Vimmerby.
Att man sparar en halv miljon kronor i hyreskostnader.
Att "flytten sker av ekonomiska skäl".

Chockad personal
Vid vårt besök vid habiliteringen i Vimmerby vågade personalen först inte prata med pressen. Först efter att verksamhetschef Ann-Katrin Moldenius-Hermansson givit besked att man har rätt att uttala sig privat vågade personalen börja prata med lokaltidningen. Vid efterföljande samtal kom det fram att flyttningsbeskedet kom som en chock en timme innan pressmeddelandet kablades ut.
Vid intervjun med verksamhetschefen och personal kom det fram en rad förvånande uppgifter som innebär att allt det negativa i förslaget/beslutet tycks ha negligerats.
Verksamhetschefen framförde dock gång på gång att det endast är ett förslag, men när tidningen och personal läser pressreleasen verkar det som att det är mer än ett förslag.

Upprepning från 1997?
Minnesgoda läsare kommer ihåg striden om försäkringskassan. Landstinget skulle lägga ner försäkringskassan i Hultsfred-Vimmerby och flytta verksamheten till Västervik. Till och med hade man ordnat med lokaler i Västervik för personalen från inlandet. Allt var alltså klappat och klart tills lokaltidningen begärde in beslutsunderlaget och efter kontakt med Linköpings Universitet fick "utredningen" granskad. Vid granskningen blev utredningen oerhört kritiserad på många punkter. Dessa fakta tillsammans med opinionstrycket omintetgjorde nedläggningen av försäkringskassan i Hultsfred-Vimmerby.

Behov av större lokaler
Den gången fanns det faktiskt en utredning även om den alltså var bristfällig. Nu verkar det inte finnas ens en utredning utan en utskrift eller mail. Vi har begärt kopia på det underlag som kan finnas samt att underlaget gärna är daterat. Efter granskning fattas beslut om att återigen koppla in lämplig person vid Linköpings Universitet.
Man hyr i dag drygt 600 kvm och har betalar ca 0,5 miljoner kronor. De nästan nyrenoverade lokalerna är dock lyhörda och för trånga. Hyresavtalet kan sägas upp 1 juli i år och frånträdas 1 januari 2004. Tidsaspekten är troligtvis en av anledningarna till att inte personalen fått möjlighet vara med i diskussionerna innan man går ut i pressrelease till stor skada för personal och framför allt för patienter.

Sparandet äts upp av resor
Personal har redan räknat på att det går åt 1,5 tjänst mer i restid om utgångspunkten skall vara Västervik och man ska ombesörja ett område av hela Hultsfred och Vimmerby kommuner, det vill säga även till Virserum.
Om man räknar med lön och sociala kostnader inkl. semesterersättning kostar varje tjänst åtminstone 400.000:-. 1,5 tjänst kostar alltså 600.000:-. Redan här blir alltså landstingets kostnader större än besparingen. Om man dessutom lägger till alla tusentals mil med statlig bilersättning torde kostnaden bli åtskilliga 100.000 kronor mer. Det skall bli intressant att få kunskap om vad landstinget budgeterar dessa extra bilkostnader till.
Dessutom räknar man inte med någon hyra alls för lokalerna i Västervik eftersom det blir till landstingets lokaler i Västervik man skall flytta. Landstinget måste alltså vara en fantastisk fastighetsägare som inte har några kostnader för energi, uppvärmning, underhåll, reparationer etc.

"Ingen" vill stanna kvar
Vid vårt besök i går eftermiddag menades från personalen att beskedet kom som en chock och att den omedelbara reaktionen är att ingen vill vara kvar i landstinget och arbeta i Västervik. Även om man till en början blir tvungen att pendla kommer man att leta alternativa arbeten. Detta är mycket synd eftersom verksamheten i Vimmerby fungerar mycket bra och trivseln är stor i den lagom stora grupp som finns där barn- och vuxenhabilitering sker gemensamt.
Det är bra både för personal och framförallt för familjehabilitering att behandling sker på samma plats.
Uppgift finns att vid flytt till Västervik kommer barnhabiliteringen att vara på en plats i Västervik och vuxenhabiliteringen på annan plats i landstingsägda lokaler.

Spontana besök upphör
Det framförs att det är besvärligt för en specialist att åka till Vimmerby men man tycks glömma hur svårt det blir för alla patienter med fysiska eller psykiska störningar att åka till Västervik.
Spontana uppsökande besök upphör med all sannolikhet liksom att svaga grupper, inte minst barnfamiljer med vårdbehov varje vecka, hamnar längre från vården.

Stormöte 2 april
Nu har meddelats att ett stormöte kommer att hållas 2 april i Västervik. Vimmerby Tidning kommer självfallet att närvara eftersom det inte bara gäller 14 arbetstillfällen utan även gäller vården av 120 vuxna och 160 barn och ungdomar vid Vimmerbyenheten. På alla sätt skall nämligen tillvaron göras så dräglig som möjligt även om vi bor i norra länets inland.
I Västervik är motsvarande antal 160 vuxna och 226 barn och ungdomar.
Det vore intressant att erfara reaktionerna om dessa i stället skulle vara tvungna att resa till Vimmerby eller Hultsfred för behandling. Vilket liv det skulle bli!
För det är ju ändå så att detta vore mer naturligt att landstinget gjorde precis som staten när man t.ex. lägger ner regementen. Ersättningsarbetstillfällen placeras på orter som drabbas. T.ex. Söderhamn.
Varför kan inte landstinget göra på samma sätt?
Varför ska man alltid suga ut Hultsfred-Vimmerby-området på vård och arbetstillfällen?
Det är förvånande att det nya landstingsstyret inte mera noggrant gör konsekvensanalys av ett så dåligt förslag innan man går ut i pressen och oroar och till och med chockerar personal vi mött. För att inte tala om oro hos patienter.

Fortsatt förvåning
Man blir också förvånad att det finns högt uppsatta företrädare för landstinget som bara ser ekonomi i ena änden och inte påföljande kostnader i andra änden.
Man kan ju inte glömma att även egna lokaler drar energi, värme, underhåll - det är inte helt gratis.
Det är inte heller gratis att ersätta nuvarande personal med ny personal i Västervik. Personals restid är inte gratis. Personals bilersättningar är inte gratis.
Troligtvis torde de fackliga organisationerna kräva en utgångsplats för landstingets personal, det vill säga Västervik. Då sitter landstinget fast med stora reskostnader även om den anställde bor någonstans i länets inland och skall göra besök i inlandet.
Det är märkligt att ett ärende även om det kallas förslag, men helt klart andas beslut, kan få framläggas på så lösa grunder.
Om nu lokalerna är för små och lyhörda trots stora förbättringskostnader så borde man försöka hitta andra lokaler. Tydligtvis har inte detta skett under detta år.
Är det någon som har en idé om 1.000 kvm i Vimmerbyområdet så hör gärna av er till landstinget eller ledningen för Vimmerby Tidning.
Det är en viktig fråga att vårdinrättningar finns kvar i norra Kalmar läns inland. Speciellt som i detta fall när det inte finns några medicinska fördelar att flytta enheten i Västervik.
Att 120 vuxna och 160 barn och ungdomar får ha närhet till personal vid lagom stor enhet innebärande trivsel och måhända därmed förkortade vårdtider är viktigare än några kronor hit eller dit. Också viktigare än att specialister ibland måste åka till Vimmerby.
Verksamheten i Vimmerby verkar fungera extremt bra och talet om att man måste vara fullt vårdteam, det vill säga 10 personer med olika inriktningar, verkar vara överdrivet.
Jag hoppas det blir lika stor opinion kring denna fråga som det blev när försäkringskassan skulle flyttas från Hultsfred-Vimmerby till Västervik. Välkomna med åsikter från allmänhet, personal och vårdtagare på insändarsidan. Självfallet garanteras fullständig anonymitet vid publicering.

Bengt Ingemarsson
chefredaktör
P.S. Habiliteringens målgrupp är:
- barn med fysiska och psykiska funktionshinder
och
- vuxna personer med;
utvecklingsstörning
eller
autism eller autismliknande tillstånd
eller
betydande och bestående begåvningsmässiga funktionshinder efter hjärnskada i vuxen ålder föranledd av yttre våld eller kroppslig sjukdom
eller med fysiska och psykiska funktionshinder förorsakade av skada eller sjukdom som inträffat under utvecklingsperioden.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om