- Det är ingen panikåtgärd, men stormen och följderna av den gör att vi snabbar på arbetet, säger Roger Carlsson, vd för det kommunala energibolaget.Ett bolag som redovisar ett nytt rekordår. Omsättningen ökade till 111 miljoner kronor och vinsten har ökat med 20 procent från året innan och landar nu på tolv miljoner kronor. Tre miljoner lämnas som bidrag till ägarna, resten investeras i nya anläggningar.
Totalt har bolaget investerat 130 miljoner kronor sedan 1999.
- De största projekten har varit pannan i värmeverket på Södra Näs och den nya mottagningsstationen för el, säger Roger Carlsson.
Fjärrvärme
Men även fjärrvärmen har byggts ut ordentligt. Nu börjar nätet bli mer eller mindre färdigt byggt i centralorten.
- Vi är framme på södra industriområdet och arbetar nu med att ansluta fastigheter där, säger han.
Kvar i Vimmerby är en del mindre områden. Samtidigt riktas blickar till kransorterna där Frödinge och Gullringen ligger först.
- I Frödinge tittar vi på förutsättningarna att bygga ett fjärrvärmenät i fyra etapper med en ledning från sågverket som har kapacitet att försörja hela samhället.
- När det gäller Gullringen finns det i dag en oljepannan för Myresjöhus och simhallen. den vill vi byta ut mot en oljepanna och då blir det aktuellt att börja bygga fjärrvärme också där.
Något tidsperspektiv på dom planerna kan han inte ge i dag.
Elförsäljningen och antalet kunder ökar också.
- Arlas etablering innebär att elförsäljningen ökat ordentligt, och antalet kunder är också fortfarande men inte i samma omfattning som tidigare år, och det beror på att de flesta inom Vimmerby och Hultsfreds kommuner har bytt till oss nu, säger Roger Carlsson.
Ersättning
Styrelsen för bolaget har också beslutat att betala ut en frivillig ersättning till de kunder som drabbats av flera dagars strömavbrott efter stormen för snart fyra veckor sedan. Totalt kommer 166 000 kronor att betalas ut.
- Det är förhoppningsvis någon form av plåster på såren för det obehag kunderna haft i mörkret.
Gräva ned
För att minska risken för strömavbrott kommer bolaget också att gräva ned alla större ledningar i det egna nätet. Totalt rör det sig om ungefär 30 kilometer ledningar som ska grävas ned under fyra år med början nu i vår.
- Det gör vi för att säkra elleveranserna och det gör att vi ligger före eventuella myndighetsbeslut i det här avseendet, vi behöver ingen lag för att säkra leveranserna, säger Roger Carlsson.
Förts linjerna som ska ned i jord är Borg-Vrångatorp, Boda-Älmeklo och Graniten-Ulriksdal. Det arbetet ska ske i år. Sedan följer i tur och ordning linjerna mot Boda, Perstorp, Uggletorp och Borstingen nästa år.
2007 byggs linjerna mot Vinketomta, Toppesten, Hörestahult och Vennebjörke, och under 2008 avslutas nedkablingen mot Mossebo, Snesaren, Skillingarum och Karsnäs/Norrhult.
Även en del lågspänningsledningar kommer att kablas ned.
- Det blir dom som löper parallellt med de kablar vi ska gräva ned, resten av lågspänningsnätet kommer vi att ta senare i takt med att ledningar har tjänat ut, säger Roger Carlsson.
Ledningarna ska grävas ned i jorden
Nu sätter Vimmerby Energi fart för att få ned alla 10-kilovoltsledningar i jorden.Åtta miljoner kronor investeras för under fyra år. Det ska göra elleveranserna betydligt säkrare för bolagets landsbygdskunder.
Ledningarna ska ned i jorden. Vimmerby Energi satsar åtta miljoner kronor på säkrare elleveranser på landsbygden. Ledningen som här reprareras är en av de som grävs ned inom kort.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!