"Ledningen kallade oss gnällkärringar"

Sjuksköterskorna inom hemsjukvården kallades för gnällkärringar av ledningen. Det berättar en sjuksköterska som kontaktat vår tidning. - Vi vill att det uttrycket begravs en gång för alla, säger sjuksköterskan som vill vara anonym.

Vimmerby2014-08-29 06:21

Det råder kris inom Vimmerby kommuns hemsjukvård. Enligt Vårdförbundet har elva av 23 sjuksköterskor sagt upp sig på grund av en ohållbar arbetssituation. I en skrivelse i februari slog sjuksköterskorna larm om situationen - men ingenting hände.
En sjuksköterska som jobbat i Vimmerby kommun i närmare 20 år menar att situationen inte är ny.
- Vi har fått nya chefer, men aldrig upplevt någon som lyssnat och tagit tag i våra synpunkter. Det gör att det har varit en frustrerad grupp i många år. Det har aldrig funnits någon långsiktig plan eller någon framförhållning. Nu ska vi ha ny chef igen. Jag vet inte för vilken gång i ordningen, säger hon och fortsätter:
- Ledningen har inte gjort någonting för att komma till rätta med problemen, mer än att slänga ur sig olika projekt som det aldrig blivit något av. Jag har aldrig haft sämre arbetsgivare än i Vimmerby. Personalpolitiken är under all kritik.

"Redan för sent"
Ingen har frågat de flyende sjuksköterska varför de säger upp sig.
- Cheferna säger bara att sjuksköterskorna vill prova något annat, men det är för att skydda sig själv. Då behöver de inte göra något. Under alla år har sjuksköterskor kommit och gått och ingen chef frågade varför. Man har inte frågat någon av dem som slutar varför de gör det. Och det är duktiga tjejer som hade fortsatt, men de trivs inte med ledningen.
Ledningen har vidtagit vissa åtgärder under de senaste veckorna.
- Nu springer de som rädda höns och ska ha möten med oss. De säger att vi ska få en bilpool och det vore bra. Men det är sorgligt att de kommer in i bilden såhär sent. Det är redan för sent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om