Lego är ingen barnlek

Sisådär 75 000 legobitar. 100 timmars byggtid. Och drygt 100 000 kronor har Sergio Jaenssons pungat ut med för att få material till sitt senaste legobygge, som han visar på legofantasternas Swebrick-utställning i Huskvarna i helgen. – Den vanligaste kommentaren är ”va – håller du på med barnleksaker”, men det är knappast några barn som har tid, pengar, tålamod och plats att hålla på med sånt här, säger Sergio Jaensson.

Barnlek? Inte bara. Lego upptäcks – eller återupptäcks – av allt fler vuxna. Sergio Jaensson i Vimmerby är en av dem.

Barnlek? Inte bara. Lego upptäcks – eller återupptäcks – av allt fler vuxna. Sergio Jaensson i Vimmerby är en av dem.

Foto:

Vimmerby2018-04-28 12:00

Lego – en barnlek? Glöm det. Sergio Jaensson, inbiten legobyggare i Vimmerby, är 26. Hans passion för lego har passerat barnnivå med råge.

– Fast det började när jag var liten och fick lego av mina föräldrar. Jag blev helt uppslukad och satt ofta och byggde samtidigt som jag hade en film på i bakgrunden.

Man kan med fog påstå att intresset lever än.

Så snart man kommit in i hallen hemma i villan i Vimmerby får man en hint om att här bor en AFOL – Adulf Fans of Lego. På väggen en nyckelhängare i lego med små kopior av det nycklarna går till. Ett helt rum med boxar med färgsorterade legobitar.

– Och här inne är det mörkt, för att färgerna inte ska blekna.

Mer lego i källaren och i vardagsrummet praktverket, som snart ska packas ner i nio flyttkartonger för att visas på helgens utställning i Huskvarna; ”The Emperor Arrives” från Star Wars Episode 6. Det här bygget har tagit 100 timmar att färdigställa, innehåller omkring 75 000 legobitar, antalet minifigurer som står uppradade är 1 500.

Det är, bokstavligen, som att komma in i en ny värld.

– Vuxna reagerar mer än barn, man förstår ju vilket jobb det ligger bakom, säger Sergio, som visat just det här bygget på en tidigare legomässa i Göteborg.

Allt fler vuxna upptäcker tjusningen med de färgglada plastbitarna. Höjdhopparen Stefan Holm är en av de som kommit ut ur ”legogarderoben”. Sergio Jaensson gillar ”lego-effekten”.

– Det är väldigt kreativt. Jag mixar färdiga byggsatser med eget skapande. När man bygger kopplar man av på ett skönt sätt, men det är klart att den sista tiden har det kanske varit lite väl intensivt, säger Sergio, som till vardags jobbar som elevassistent i Linköping och självklart är legoansvarig på fritids.

I Huskvarna ställer ett hundratal legofantaster ut sina skapelser under helgens mässa. Bakom det hela ligger svenska legoforumet Swebrick, som nu har drygt 3 000 medlemmar.

– Alla över 18 år.

Helst bygger Sergio världar från Star Wars. Men nästa projekt kan bli en skyskrapa, kanske en minnesteckning över World Trade Center.

– Det tar mindre plats, om man bygger på höjden. Det här är ju två gånger två och en halv meter. Det är ingen mer som får plats i bilen när jag kör till Huskvarna...

Hur mycket lego han samlat på sig genom åren är omöjligt att svara på. Kompletterande bitar i rätt nyans och nya önskedrömmar hittar han i ett av de många nätforum där legoentusiaster från hela världen köper och säljer.

Särbon och kompisar kan hjälpa till att bygga ibland, men helst bygger han själv.

– Det är väl umgänget med andra som försummas när jag håller på som mest intensivt. Efter det här tar jag nog en liten paus. Kanske mitt andra intresse – bilar – får lite mera tid istället.

Nyckelhängaren i hallen är förstås av lego och under uppbyggnad. Här har Sergio gjort små versioner av bilarna som nycklarna går till och husnyckeln ska förstås få sin plats vid en kopia av villan i Vimmerby.
Nyckelhängaren i hallen är förstås av lego och under uppbyggnad. Här har Sergio gjort små versioner av bilarna som nycklarna går till och husnyckeln ska förstås få sin plats vid en kopia av villan i Vimmerby.
Om Lego

Namnet är en förkortning av de två danska orden ”leg godt”, som betyder ”lek bra”. LEGO Gruppen grundades 1932 av dansken Ole Kirk Kristiansen och ägs nu av Kjeld Kirk Kristiansen, som är ett av grundarens barnbarn.

Företaget är idag världens tredje största leksakstillverkare.

Källa: Lego

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!