Lekfylld skaparglädje i Sommarsalong

Filosofiska skapelser i ull. Minivärldar i glasburk. Och charmiga husporträtt. Årets sommarsalong öppnar i dag i Warmbadhuset och den är... - ... Rolig och fylld av skaparglädje, tycker Gerd-Marie Schultz i Vimmerby Konstförening.

Vimmerby2011-05-28 04:05


"Rolig och fylld av skaparglädje" kan få sällskap av "romantiskt och lekfullt", tycker Susanne Witt-Christierson, Sävsjö, en av de konstnärer som ställer ut i Sommarsalongen 2011 i Vimmerby.
Vi kan börja hos henne. Foto har med tiden blivit hennes huvudsakliga uttryck och från vikten hon lagt på hur hon monterat sina foton har hon, bokstavligen, hamnat i en värld av glasburkar.
- Det ligger mycket tanke bakom och mitt grundläggande tema är konservering och förgänglighet, vårt behov av att konservera för att vi har så svårt att hantera förgängligheten.

Egen modell
Det är Susanne Witt-Christierson själv på alla bilder. Hon på de stora väggfotografierna "Himmel" och "Helvete", hon klättrande på blomsterstjälkar, krypande i snö och som tandfé med dotterns mjölktänder, instängd i en glasburk, som egna världar att förlora sig i.
Tidigt på morgnarna när hon får sina idéer tar hon av sig, klär om till prinsessa eller någon annan av sina figurer och springer fram och tillbaka med kameran inställd på självutlösning.
- Jag vet hur jag vill ha det, och slipper förväntningarna hos en modell.

Hus fascinerar
I rummet där musikern och konstnären Matte Liegnell, Södertäljegrabben som flyttade till Ydrefors på 1970-talet och efter många år i Kisa nu är bosatt i Rimforsa, täcks väggarna av hus. Och några gubbar och en och annan uggla. Just här är det - bortsett från en Kisamiljö - bara fantasihus.
- Men oavsett om jag målar fantasihus eller är "gåramålare" vill jag visa husets personlighet. Jag har alltid fascinerats av hus och tycker att de har något att säga. Tänk bara hur mycket tankar som kan gå igång när man passerar ett ödehus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om