Leklandet fyller tio år: "Blir aldrig långtråkigt"

Tio händelserika år har passerat för grundaren och ägaren av Kalles Lek & Lattjo, Maria Carlsson. Hon minns nu tillbaka på både härliga och utmanande tider i en bransch som hon beskriver som sårbar.

"Det känns surrealistiskt att det redan gått tio år faktiskt", säger grundaren och ägaren till Kalles Lek & Lattjo, Maria Carlsson som ser tillbaka på tio händelserika år.

"Det känns surrealistiskt att det redan gått tio år faktiskt", säger grundaren och ägaren till Kalles Lek & Lattjo, Maria Carlsson som ser tillbaka på tio händelserika år.

Foto: Hilde Barstad Axelsson

Vimmerby2024-07-02 20:00

– Det har hänt så mycket spännande på vägen och jag kan inte säga att det blivit som jag tänkt mig för jag visste nog inte alls vad det här skulle innebära, säger Maria Carlsson när Vimmerby Tidning träffar henne några dagar före det stora 10-årskalaset.

Kan du inte berätta lite om branschen du verkar inom?

– Det är en väldigt rolig och givande bransch samtidigt som den är sårbar. Vi är till exempel extremt väderberoende och kan därför inte styra vår verksamhet helt, utan är beroende av krafter vi inte rår på. Att vi erbjuder catering är ett sätt att möta upp detta, så att vi har fler ben att stå på. Vi hade några riktigt tuffa år under pandemin men börjar nu att återhämta oss från det, säger Maria Carlsson.

Hur har säsongen börjat i år?

– Det har fortfarande varit lite för fint väder för oss, helst ska det regna på förmiddagarna för att barnen och familjerna ska komma hit, säger hon.

Den utmanande branschen kräver en öppenhet för nya idéer och Maria berättar om hur de välkomnar alla slags förfrågningar kring evenemang och händelser. 

– Att det händer olika saker gör också vårt arbete väldigt roligt, det blir aldrig långtråkigt och slentrian och det tror jag min personal verkligen uppskattar, säger hon.

undefined
I en extremt väderberoende bransch krävs både kreativitet och idérikedom. Att erbjuda catering och vara öppna för olika slags evenemang och tillställningar gör att Kalles Lek & Lattjo har flera ben att stå på förklarar Maria Carlsson.

Idén om ett lekland i Vimmerby växte fram när Maria själv var småbarnsförälder och såg en lucka i marknaden:

– Vimmerby är ju helt fantastiskt och sommartid finns det massor att göra här men sen kommer hösten och väldigt mycket stänger. Då fanns det inte riktigt någon inomhusaktivitet, det fanns inte heller någon plats dit man kunde åka med barnen och leka med dem eller en plats där barnen kunde leka själva. Som småbarnsförälder finns det också behov av att kunna träffa andra föräldrar och få en liten stund för sig själv medan barnen har kul på sitt håll, säger hon.

Och Kalle, vart kom han ifrån?

– Han är faktiskt inspirerad av min farfar, en otroligt lekfull person in i det sista. Han var lite av en profil här i Vimmerby och den äldre generationen minns honom nog som Kalle i Grinderum. Jag tror att han hade varit otroligt stolt över det här stället. Han var en sån person som uppskattade glädje, skratt och lek, säger Maria Carlsson.

Genom åren har hon sett mängder av lekande barn växa upp och hon berättar hur flera av dem nu kommer tillbaka för att söka sitt första jobb.

– Det är väldigt roligt att vara arbetsgivare och jag känner ett stort ansvar för att skapa en bra arbetsplats med mycket glädje. Jag har en otrolig personalgrupp med väldigt duktiga och engagerade medarbetare, säger Maria Carlsson. 

undefined
Maria Carlsson ser ett stort nöje och ansvar i att vara arbetsgivare. Hon har under åren fått se mängder av barn växa upp som nu kommer tillbaka för att söka sitt första jobb.

Hon berättar om ett varmt mottagande när verksamheten öppnade för tio år sedan och på frågan om det varit någon särskild händelse eller event som stuckit ut och fastnat lite extra på minnet är hon ganska snabb:

– Midnattssolsrallyt, ja det var en riktigt rolig och stor grej för oss med 600 stycken gäster med 3-rättersmiddag, säger hon.

Och framöver, hur ser planerna ut för verksamheten?

– Vi hade velat fräscha till lite här och renovera, kanske införskaffa lite nya attraktioner samtidigt som vi alltid är öppna för nya slags förfrågningar och idéer, säger Maria Carlsson.

10-årskalaset äger rum på fredag med bland annat tårta, glass och halva priset på entrén för alla leksugna barn.

undefined
Framöver vill Maria Carlsson fokusera på att renovera och investera i lite nya attraktioner till leklandet. "Det är sådant vi inte haft möjlighet att göra på grund av ansträngd ekonomi efter pandemiåren", säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!