Leklandet tittar framåt – efter två tuffa år

Kalles Lek och Lattjo har drabbats hårt under pandemin. Men efter de släppta restriktionerna är synen på framtiden positiv. "Det känns som att det börjar smyga igång igen", säger Maria Carlsson.

"Det är ett härligt hopp man känner om att det kommer bli bättre och bättre", säger Maria Carlsson på Kalles Lek & Lattjo. På lördag hålls det första evenemanget på länge. Då kommer Andréa Ask från "Hela Sverige bakar" att gästa leklandet.

"Det är ett härligt hopp man känner om att det kommer bli bättre och bättre", säger Maria Carlsson på Kalles Lek & Lattjo. På lördag hålls det första evenemanget på länge. Då kommer Andréa Ask från "Hela Sverige bakar" att gästa leklandet.

Foto: Sofie Olsson/arkiv

Vimmerby2022-02-16 11:50

Pandemin och restriktionerna har slagit hårt mot Kalles Lek och Lattjo i Vimmerby. Under perioder har leklandet tvingats hålla stängt. 

– Vår verksamhet kan inte hållas på distans så den enda vägen har ibland varit att hålla stängt och permittera personal. De här två åren har varit jättetuffa och det kommer ta lång tid att hämta upp det tapp som blivit. 

Men trots de många utmaningarna har Maria Carlsson inte en enda gång övervägt att stänga igen för gott. 

– Vi har vägrat att tänka tanken. Överdrivet naivt kanske men vi har valt att tänka att "nu måste det vara slut snart", att vi måste hålla ihop och blicka framåt. Men det är klart: blir det ett år till så kanske vi måste tänka på att slå igen. Det finns en gräns för hur pengar som kan läcka och hur mycket man orkar med. För oss är det otroligt viktigt att det nu återgår till det normala. 

undefined
"Vi är fortsatt väldigt uppmärksamma och kommer sätta stopp fortare än vi gjort innan när vi tycker att det blir mycket folk. Men det är ett lyxproblem som vi sällan når upp till nu för tiden", berättar Maria Carlsson.

Skillnaden mellan hur det var innan pandemin och under pandemin berättar hon är som natt och dag. 

– 2019 var ett väldigt bra år för oss, vi hade sparat pengar och hade större investeringar på gång. Sedan tog det tvärstopp med pandemin och pengarna har nu läckt ut månad för månad, men det var tur att vi hade dem. Framåt får vi nu ligga lite lågt med nyheter och jobba med det vi har. Tanken är att till hösten börja med våra morgonsamlingar, disco, dansskola och andra aktiviteter igen. Sedan hoppas jag att det tar fart ordentligt igen så att vi vågar göra större planer. 

Sedan restriktionerna släppte i förra veckan har gästerna till leklandet sakta ökat. En förändring som gör att företaget efter sportlovsveckorna kommer ha öppet sex dagar i veckan istället för fem. 

– Det är fortfarande inte mycket folk men det är bättre än förra veckan och definitivt bättre än veckan innan det. Förhoppningsvis kommer det här hålla i sig och vi kommer att kunna öka mer och mer. Sedan tror jag att det är en bra bit innan vi är tillbaka till hur det var innan pandemin. 

Framtiden ser positiv ut, menar Maria Carlsson.

– Det känns hoppfullt. Jag tror att det finns ett uppdämt behov av att springa, leka och träffa andra människor. Jag tror på den här verksamheten och tänker att det finns ett behov för att vi ska finnas i Vimmerby. Jag hoppas bara att gästerna kommer och visar det också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!