Lektioner ställs in av IT-problem

Uppgifter som inte går att genomföra. Lektioner som får ställas in. Och nästan allt tar längre tid än vad det borde. Det är konsekvenserna av de återkommande IT-problemen på Vimmerby Gymnasium. - Det går inte att jobba överhuvudtaget, säger teknikstudenten Dennis Glennklev.

Zaid Jelil, Kevin Dehlin, Dennis Glennklev och Rickard Dahlberg är trötta på att inte kunna göra vad de ska på lektionerna.

Zaid Jelil, Kevin Dehlin, Dennis Glennklev och Rickard Dahlberg är trötta på att inte kunna göra vad de ska på lektionerna.

Foto:

Vimmerby2014-02-04 07:10


Eleverna på Teknikprogrammet behöver avancerade dataprogram i sina studier, bland annat när man arbetar med olika 3D-modeller. Men programmen fungerar inte - åtminstone inte på Vimmerby Gymnasium.
- Allt tar väldigt lång tid. Ska man göra en markering kan det ta tio sekunder. Och ska vi streama ett nyhetsprogram på samhällslektionerna så fungerar inte det. Men det största problemet är inloggningen. I den här datasalen kan bara 17 personer vara inloggade samtidigt, annars slås man ut. Det är alltid någon som inte kommer in, säger Dennis Glennklev.

Molnbaserad lösning
Internetanslutningen är inte heller tillräckligt bra. Uppkopplingen är för långsam och drabbas av återkommande driftstopp när hundratals elever belastar nätet.
- Vi har ingen lokal anslutning och går över internet till servern. Då räcker inte bandbredden till, säger Rickard Dahlberg.
Vimmerby gymnasium har så kallade molnbaserade datorer. Det innebär att en central dator hanterar program, lagring och processorkraft. Lokala datorer, så kallade tunna klienter, ansluts till centralservern via internet.
- Det är bra när man ska mejla och skriva, men det är en ologisk lösning för det vi ska arbeta med. Vi har fått skjuta upp uppgifter som vi inte kan göra för att programmen inte fungerar och ibland får vi ställa in lektioner för att datorerna inte fungerar. Tidigare hade vi stationära datorer och det fungerade bättre. Molnlösning fungerar i teorin men inte i praktiken, säger Dennis Glennklev.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om