"Liemannen är skrämmande och olaglig"

Komedianternas stadsvandringar har varit fullbokade i sommar. Men alla är inte lika förtjusta över att Vimmerbys historia levandegörs i teaterform på gator och torg.

Vimmerby2015-08-25 08:10


En Vimmerbybo har anmält den i hans tycke "horribla teaterföreställningen" till socialen och anser att liemannens närvaro i spelet indirekt är psykisk misshandel av barn.

Vandringarna har varit fullbokade, men delar av skådespelet har av naturliga skäl blivit tillgängligt också för icke betalande, eftersom Komedianternas skådespelare rör sig genom centrala Vimmerby under de historiska promenaderna.

Kul tycker många. Obehagligt, tycker en Vimmerbybo, som gjort en anmälan ställd till socialförvaltningen, då han menar att kulturyttringen inte alls är någon rolig teater, utan en "skam och fullständigt omdömeslös handling som riktar sig till barn".

Vimmerbybon skriver i sin anmälan att ett stort antal minderåriga och andra som inte kan avgöra vad som är på riktigt "nödgats utstå liemannen (döden), tjuvar och fyllerister" och att "barn har setts skygga då den helmaskerade liemannen rört sig obehindrat med liesvärd på 50-70 cm+2 meter handtag genom staden, vid många tillfällen".

Lars-Åke Öhman, ordförande i Komedianterna, har däremot svårt att se att barn skulle ha blivit skrämda av stadsvandringarna.

- Vi har till och med barn i ensemblen, ovanligt många dessutom och den yngsta är fem år. Inte har jag sett några rädda barn på gatorna heller, säger han.

Läs hela artikeln med uttalande från polisen och socialen i tisdagens tidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om