"Lika fort med bil"

- Vi är fortfarande litet tvehågsna när det gäller flygets vara eller inte vara i Hultsfred. Det sade på fredagseftermiddagen Curt Tyrberg i Vimmerby sedan Företagarna haft styrelsesammanträde och diskuterat flygplatsfrågan.

Foto:

Vimmerby2004-05-07 23:01

Anledningen till tvehågsamheten är att man inte riktigt vet hur mycket näringslivet i Vimmerby anväder sig av flyget.
- Man kan tycka att en borgen på en miljon kronor från kommunen inte skulle behöva stjälpa hela flygvrksamheten i Hulltsfred, säger Curt Tyrberg, men vi har inte riktigt bilden klar för oss.

Extra flygmöte
Av den anledningen har han, såsom ordförande i näringslivsrådet i Vimmerby, tagit inititativet till ett extra frukostmöte den 24 maj för att enbart diskutera flygfrågan.
- Dit är alla intresserade välkomna, även de som inte tillhör näringslivet, säger han.

Hellre bil
Vid Företagarnas styrelsesammanträde diskuterades hur flygförbindelsen itill Stockholm utnyttjas. Många vittnade om att de hellre tar bilen eller tåget, eftersom det tar ungefär lika lång tid.
- Att först resa söderut till Hultsfred, sedan flyga till Oskarshamn för att slutligen hamna på Arlanda, norr om huvudstaden innebär att det tar tid. Det går lika fort att ta sig till Stockholm med bil eller tåg, säger Curt Tyrberg.

Flyg söderut
En annan aspekt är om det är värd cirka 1 800 kronor per resa i suvention av det allmänna.
Däremot var styrelsen överens om att den dag Stångådalsbanan kan ta Vimmerbyföretagare till Linköping på under en timma, bör flygplatsen i Linköping byggas ut så att man därifrån kan ta sig ner i Europa.
- Affärsförbindelserna med Tyskland och andra länder på kontinenten ökar varje dag och behovet av bra förbindelser söderut blir allt viktigare, poängterar Curt Tyrberg.
Kontentan av styrelsemötet i Vimmerby blev alltså att Vimmerby kommun bör ställa upp på den lilla borgen som behövs för att byta landningsljus på flygplatsen och avvakta var som händer med Stångådalsbanan, innan man lägger ned flygverksamheten i Hultsfred.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om