Lika höga lån förr också

Vimmerby kommuns låneskuld är inte exceptionellt hög.- Vi har flera gånger tidigare haft en låneskuld i samma nivå som nu om man räknar om till 2009 års penningvärde, säger Per-Åke Svensson och Tomas Holgersson, c.

Vimmerby2010-08-25 07:04

Vår tidning redovisade för ett par veckor sedan att kommunens låneskuld mer än fördubblats under den gångna mandatperioden, från 103 till 219 miljoner kronor i dag. En ökning med så där 112 procent och kommunens i särklass högsta låneskuld någonsin.

"Desinformation"
Centerns Tomas Holgersson menar dock att det inte stämmer och hävdar att kommunen vid flera tillfällen tidigare haft lån i motsvarande omfattning. Han anser att det diagram som finns i kommunen budgetmaterial och som visar staplar över låneskulden år för år inte ger någon rättvisande bild.
- Det är inte bara vilseledande, det är desinformation eftersom det visar låneskulden i just det årets penningvärde, 50 miljoner 1976 är ju något helt annat 2009, och vice versa, säger han.
Därför har han tagit fram ett nytt stapeldiagram där låneskulden år för år räknats om till 2009 års penningvärde. Det ger en helt annan kurva. Den visar att kommunen vid två tillfällen tidigare tangerat den nivå som skulden nu ligger på, det vill säga drygt 200 miljoner. Det är åren 1976 och 1981. Kurvan visar också att låneskulden var osedvanligt låg. Då motsvarade kommunens låneskuld knappt 25 miljoner i dagens penningvärde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om