Liknande pensionsregler i kommunerna

Politikerna i närområdet har i stort sett identiska pensionsvillkor. Det visar vår tidnings genomgång. Ska en politiker få ut riktigt mycket av sin pension gäller det att klamra sig fast vid makten i åtminstone tolv år.

Vimmerby2014-10-30 07:13

I ett antal uppmärksammade artiklar har vår tidning berättat om regelverken för kommunpolitikernas pensioner. Bland annat har vi berättat att Västerviks kommunstyrelseordförande (KSO) Harald Hjalmarsson har rätt till en pension på drygt 38 000 kronor i månaden från och med sin 65-årsdag och livet ut.
I onsdagens tidning skrev vi om Anders Ljung, tidigare KSO i Kinda kommun, som får ut mer pengar på sin visstidspension än för att ta jobbet som oppositionsråd.
I en genomgång av regelverken för fem av våra bevakningskommuner framkommer det att regelverken i stort sett ser identiska ut. De baseras på en modell som tagits fram av Sveriges kommuner och landsting (SKL) som kallas PBF.
Vår tidning har tittat på villkoren för avgångsersättning, visstidspension och ålderspension. Vad en politiker får i pension baseras på hur länge den har tjänstgjort och vilken inkomst den har haft. Vi har jämfört de fem olika kommunernas kommunalråd och så korrekt vi förmått räknat ut hur stora ersättningar de har rätt till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om