Vägen från sågverksamatör till sågverksoperatör

För andra året drar en sågverksoperatörsutbildning igång på Mariannelunds folkhögskola i mitten av augusti. Målet är att kursen ska möta sågverkens behov av utbildad personal.

Lillemor Ahlström, 26, jobbar som sågverksoperatör på Frödinge Hällerum Timber AB. "Att jobba på sågverk är toppen", säger hon.

Lillemor Ahlström, 26, jobbar som sågverksoperatör på Frödinge Hällerum Timber AB. "Att jobba på sågverk är toppen", säger hon.

Foto: Annie Hogner

Vimmerby2022-08-08 06:00
undefined
Sågverksoperatörernas uppdrag är att ha överblick över maskinerna och se till att allting fungerar.

Skogs– och träindustrin har ett stort behov av arbetskraft, och för den som går utbildningen är utsikterna goda. En av dem som har blivit antagna till kursen är Karoline Lönn, 49. Under fredagen fick hon veta att den blir av, trots ett lågt söktryck.

Lönn flyttade till trakterna för två år sedan efter att ha drivit ett eget inackorderingsföretag i femton år. Idag är hon redo för något nytt.

– Jag ville ha en utmaning och det finns stora chanser att få jobb efteråt, trots att man bara läser en termin, säger hon.

När hon hade skickat in sin ansökan började sonen tänka i samma banor. Nu ska även han gå kursen.

– Det känns bara roligt att göra det tillsammans, säger Lönn.

undefined
På sågverket i Hällerum sågar man mest furu och i Frödinge ligger fokus på gran.

Hon är inte ensam om att kasta sig ut i ovissheten och byta bransch. För tre år sedan gjorde Lillemor Ahlström, 26, samma sak. Idag jobbar hon som operatör på sågverket i Hällerum.

– Tidigare jobbade jag inom äldreomsorgen, berättar hon.

Ahlströms väg in till yrket gick inte via folkhögskola, utan via ett bemanningsföretag. Efter att ha blivit arbetslös fick hon genom dem en plats på ett sågverk i Blomstermåla. Där fick hon lära sig yrket på plats, och kunde efter det söka sig vidare dit hon jobbar idag.

Det känns som ett ganska stort glapp mellan att jobba inom vården och att jobba på ett sågverk, hur har det varit?

– Det är ett stort glapp och det var inte alla som vågade ta chansen att anställa mig när jag sökte, men det har gått hur bra som helst. Nu är det drömjobbet, säger Ahlström.

När hon började jobba som operatör i Hällerum var hon ensam kvinna i yrkesrollen där. Idag är de två, snart tre.

– De vill satsa på att få in fler kvinnor här, säger hon.

För att passa som sågverksoperatör tror Ahlström att det är viktigt att vara samarbetsvillig och ha en bra attityd. Hon tror att det finns många som skulle klara av det bara man har en positiv inställning.

Hur man ska vara som person för att klara av yrket är även något som Samuel Klintefelt, rektor på Mariannelunds folkhögskola, måste ta hänsyn till i antagningsprocessen. Som operatör ska man ha överblick över maskineriet och se till att allt fungerar. Dessutom ska man helst kunna lösa problem när de uppstår.

– Man ska vara ordningsam, duktig och visa framfötterna. Vi måste alltid titta på om vi tror att personerna som söker kommer att fungera ute i arbetslivet, säger Klintefelt.

undefined
På sågverken finns det många olika maskindelar som kan kärva.
Efter att ha genomfört sågverksoperatörsutbildningen i Mariannelund ser utsikterna för jobb goda ut. "Sågverken ropar efter personal", säger Samuel Klintefelt.
Efter att ha genomfört sågverksoperatörsutbildningen i Mariannelund ser utsikterna för jobb goda ut. "Sågverken ropar efter personal", säger Samuel Klintefelt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!