Lina från Litauen gillar Sverige

Hon kunde inte ett ord svenska. Jo, förresten. Hon kunde säga att hon hette Lina Puidokaite och att hon var 18 år. Och så kunde hon sjunga "Uti vår hage".Det var den 5 september, när hon kom som utbytesstudent till Vimmerby. Nu har Lina Puidokaite från Joniskis i Litauen inga som helst svårigheter att göra sig förstådd på det nya språket. Och den svenska musikrepertoaren har utvidgats rejält.- Allt har varit så positivt här. Jag har inte mött några svårigheter.

Vimmerby2012-05-23 06:19


Drygt åtta månader i Sverige har gett det resultat Lina Puidokaite ville när hon tog chansen till två terminer som utbytesstudent i Vimmerby.
- Jag ville lära mig språket. Jag tycker att det har gått ganska bra. Från början läste jag mycket böcker av Astrid Lindgren och det är så skönt att kunna läsa henne på hennes eget språk, inte bara litauiska.

En elev per läsår
Vimmerby kommun och Joniskis kommun i Litauen har varit vänorter sedan 1994. Studentutbytet etablerades redan från början och innebär att en elev per läsår får komma till Vimmerby från Joniskis för att studera på Vimmerby folkhögskola.
Den här platsen ville Lina Puidokaite ha, när hon avslutat sina studier vid Musikkonservatoriet i ?iauliai, där hon pluggat sedan hon var femton.
- Jag visste ju att möjligheten att få komma till Sverige fanns och den var lockande. Vi var flera sökande och jag blev väldigt glad när jag fick åka.
Man tänker sig gärna fjärilar i magen på en artonåring som lämnar familj, kompisar och tryggheten hemma för att komma till ett nytt land utan att kunna språket. Men nej, Vimmerby kändes som hemma redan från början, tycker hon.
- Jag blev så väldigt väl mottagen och allt var så vackert. Jag kan inte komma på något jag inte tyckte var positivt.
Hon studerade på SFI fram till jul och går nu den allmänna linjen på Vimmerby folkhögskola, där hon också bor på internatet.
- Det har varit så bra. Kurskamraterna kommer från olika delar av världen och jag har lärt mig så mycket. Vi är som en enda familj!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om