Lindgrens dotter kritisk till nya filmen

Den 14 september har filmen Unga Astrid biopremiär. En film som Astrid Lindgrens dotter Karin kritiserar i en intervju i tidningen Vi. Hon säger bland annat att filmen aldrig hade kunnat göras medan Astrid Lindgren levde.

Filmen Unga Astrid har biopremiär om två veckor. Astrids dotter Karin Nyman är kritisk.

Filmen Unga Astrid har biopremiär om två veckor. Astrids dotter Karin Nyman är kritisk.

Foto: TT

Vimmerby2018-08-28 19:00

Många ser fram emot filmen om Astrid Lindgrens liv innan hon blev älskad och världsberömd författare. Unga Astrid, med Alba August i huvudrollen, mottogs väl vid premiärvisningen i februari i Berlin. Filmen skildrar bland annat hur Astrid som ung blev gravid med sin dåvarande chef, redaktör Reinhold Blomberg på Vimmerby Tidning.

I en intervju i tidningen "Vi" säger Karin Nyman, Astrid Lindgrens dotter i äktenskapet med Sture Lindgren, att Astrid Lindgren hade sagt "ett rungande nej" till filmen om hon levt i dag.

– Mamma berättade inte för någon, inte ens för oss i familjen, hur hennes förhållande med Reinhold Blomberg hade varit. Då begriper ju var och en att det ska till mycket konstnärlig frihet för att överhuvud taget kunna bli någon berättelse om unga Astrid, säger hon till Vi.

Hon ger filmskaparna rätt i att den oönskade graviditeten var en enorm sak i hennes mors liv, men fortsätter:

– Därvidlag har filmarna rätt i att den var avgörande, men precis hur avgörande tillvaron kändes för Astrid innan hon födde Lasse vet ingen människa. Tiden i Vimmerby med skvallret, blickarna, föraktet och frågorna fick nog mamma att in i märgen förstå vad uppmärksamhet kostar. Hon flydde från Vimmerby och ville sedan aldrig mer bli föremål för den sortens intresse för hennes privatliv. Att det då ska ”skapas fritt” kring just den här tiden i Astrids liv, känns absurt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!