Linnér om Ljunghälls drömbesked: "Det här säkrar affärerna fram till 2025"

Tisdagen kom med ett drömbesked till Södra Vi. I konkurrens med flera utländska företag kammade Ljunghäll AB hem en order från Volvo Cars värd flera hundra miljoner kronor. – Det här säkrar affärerna fram till 2025 och innebär investeringar på cirka 40 miljoner kronor, berättar en glad vd, Hans Linnér.

Hans Linnér.

Hans Linnér.

Foto:

Vimmerby2017-01-31 18:29

Sedan många år tillbaka är Volvo Cars kund till Ljunghäll AB i Södra Vi. I går blev det klart att man lägger ytterligare en stororder hos Ljunghälls.

Det handlar om produktion av delar till den tredje generationen av Volvo Cars populära fyrcylindriga VEA-motor. Nuvarande generation av detaljerna tillverkas redan av Ljunghäll.

– Vi har erhållit en förlängning av befintliga affärer. Det kommer nog inte ge så många nya jobb direkt, men det säkrar affärerna fram till 2025 och garanterar en fortsatt utveckling, berättar Hans Linnér, vd på Ljunghäll AB.
– Jag är väldigt glad i dag. Och stolt. Det är roligt för Södra Vi som ort att vi säkrar jobben för lång tid framöver. Det är också kul för Sverige som land att visa att vi kan konkurrera med tillverkare i lågprisländer. Den här affären är mycket stor, det var många tillverkare som var intresserade, berättar Hans Linnér.

Exakt hur mycket ordern från Volvo Cars är värd vill Hans Linnér inte berätta.
– Jag kan inte gå in på det. Men det handlar om många nollor, säger han.
Flera hundra miljoner kronor?
– Ja, det gör det.
En hel del beror ju på hur Volvos försäljning ser ut och utvecklas de kommande åren, men Ljunghäll har varit försiktiga och kalkylerat på att dagens nivåer hålls.
– Om deras egna prognoser skulle slå in, som innebär en försäljningsökning med ett par hundratusen bilar kommande år, betyder det självklart väldigt mycket även för oss, säger Hans Linnér.

Jätteordern till Ljunghälls kommer med all sannolikhet även ge många positiva effekter för många lokala entreprenörer.
– Vi har sedan många år ett framgångsrikt samarbete med Volvo Cars, de är väl bekanta med vår kvalitet och leveranskapacitet. Den här affären medför även en rad intressanta investeringar.
Hur omfattande investeringar handlar det om?
– Vi kommer nog få göra investeringar för cirka 40 miljoner kronor för att fixa detta. Dessa är direkt relaterade till ordern från Volvo Cars, säger Linnér.

Men hur kommer det sig då att Ljunghäll i mördande konkurrens lyckas ro hem ordrar likt denna?
– Delar av vår konkurrenskraft finns i förmågan att skapa effektiva produktionstekniska lösningar.
– Framför allt vill jag framhålla våra skickliga medarbetare som med hög kompetens och ihärdigt arbete har utvecklat en förmåga att använda vår maskinpark på rätt sätt. Resultatet blir en rationell produktion. Det skapar hög effektivitet vilket ger oss möjlighet att möta den hårda priskonkurrensen, säger Hans Linnér avslutningsvis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om