Skolorna där föräldrarna får vara med på avslutningen

Under två år har pandemin satt stopp för de traditionella skolavslutningarna. Nu är planeringen inför kommande skolavslutning på grundkolorna i Vimmerby kommun i full gång. På flera håll välkomnas anhöriga nu tillbaka. Vi listar hur man gör på de olika skolorna.

Många av kommunens grundskolor planerar att i år välkomna tillbaka anhöriga till skolavslutningen. Bilden är tagen ett tidigare år.

Många av kommunens grundskolor planerar att i år välkomna tillbaka anhöriga till skolavslutningen. Bilden är tagen ett tidigare år.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-05-04 06:00

Brännebro skola och Storebro skola

– Vi har inte har kunnat organisera på något annat sätt än vad folkhälsomyndigheten rekommenderat under åren som varit. Men det har funnits en stor förståelse hos föräldrarna och anhöriga med tanke på situationen, menar Hetem Begu, rektor för Storebro skola och Brännebro skola.

För bägge skolorna planeras nu en traditionell skolavslutning.

– Alla är taggade och tycker att det blir en rolig grej. Barnen är väldigt positiva och håller på att förbereda sig med program och sång. Vi tror på en bra avslutning på det här läsåret. Skolavslutningen för Storebroskolans del blir ute eftersom det finns en tradition att vara i parken. Så dit kommer vi att bjuda in föräldrar och barn. För Brännebro skola blir det i Södra Vi kyrka. Vi är bara 33 elever, med drygt lika många anhöriga, så det blir inte så många. Sedan följer vi naturligtvis folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Hetem Begu.

undefined
"Så länge Folkhälsomyndigheten inte har skickat några varningar kommer vi följa traditionerna" säger Hetem Begu rektor för Storebro skola. Eleverna kommer hålla till i Storebroparken och anhöriga får i år komma och vara med. Bilden är tagen ett tidigare år.

Rumskulla skola

På Rumskulla skola har eleverna fått vara med och bestämma hur de vill ha sin skolavslutning.

– Det känns om att det var ett tag sedan vi hade något gemensamt och det är något som barnen vill. Det har varit en besvikelse för dem att inte ha kunnat ha sina föräldrar med sig. Samtidigt tycker jag att det har varit fina avslutningar ändå. Nu har eleverna valt att vi ska vara i Hembygdsparken tillsammans och vårdnadshavare får vara med. Om det nu inte blir någon ny pandemiomgång vill säga, säger biträdande rektor Åsa Fastmarken.



Södra Vi skola och Djursdala skola

Även skolorna i Södra Vi och Djursdala planerar att välkomna anhöriga tillbaka.

– Det känns förstås jättebra att vi kan göra det igen. Vi planerar att genomföra dem på liknande sätt som innan pandemin, om det inte är så att vi får ett bakslag. Då det inte finns några restriktioner nationellt finner jag ingen anledning att ha några egna sådana för våra arrangemang, berättar rektor Torbjörn Sandberg.

undefined
Astrid Lingrens skola var för sent ute med bokningen av Vimmerby Kyrka. "Vi var tyvärr för sent ute för att kunna få till två sittningar och därmed kunna välkomna anhöriga i kyrkan" berättar Anna Ljungqvist, rektor årskurs F-6. Istället ges anhöriga möjlighet att möta upp på skolgården.

Astrid Lindgrens skola

På Astrid Lindgrens skolan hade Anna Ljungqvist, rektor årskurs F-6, hoppats på att bjuda in anhöriga till firandet i Vimmerby kyrka.

– F-6 kommer samla personal och elever i kyrkan, men vi får tyvärr inte plats med anhöriga utifrån de antal platser som anges få vistas i lokalen. Vi trodde vi var tidigt ute när vi bokade i april, men tyvärr var det för sent för att kunna få till två sittningar och därmed kunna välkomna anhöriga. Vi får inse att vi blivit ringrostiga när det gäller skolavslutningsplanering under de år vi endast kunnat fira i klassrummen, och kommer se till att tidigt ha en dialog med kyrkan och gymnasiet om tider till nästa år. Däremot är vårdnadshavare och andra anhöriga välkomna att vistas och möta upp på skolgården när vi tågar tillbaka från kyrkan, berättar hon.

undefined
Hur firandet blir för elever och anhöriga på Vimarskolan är ännu oklart.

Vimarskolan

På Vimarskolan är det ännu oklart om anhöriga kommer kunna delta.

– Vi funderar kring det. Det är fortfarande en pandemi som pågår och vi vet inte hur vi ska göra det på ett säkert sätt än. Frågan är ute hos de olika arbetslagen, kanske har vi ett svar i slutet på nästa vecka, säger Eva Grundemo, rektor för årskurs 1-6.

Frödinge skola och Tuna skola

För Frödinge och Tuna skola menar rektor Diala Eliasson att planering pågår. 

– När det är klart kommer det publiceras på kommunens hemsida, meddelar hon. 

Läsår 2022

Vårterminen pågår fram till den 17 juni, innan dess är det lovdag den 27 maj. Sedan startar höstterminen den 22 augusti och pågår till den 22 december. 

Källa: Vimmerby kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!