Så dyrt kan det vara att ta studenten

Förfester, fester, efterfester, mat, pynt, kläder, flak och mössor. Notan för studentdagen kan visa hissnande summor. Tilda Jonsson och Ellen Nyström från studentkommittén tror att många kan känna sig pressade.

Ellen Nyström och Tilda Jonsson är båda med i studentkommittén på Vimmerby gymnasium. "Sammantaget är det många kostnader som man inte tänker på och när man lägger ihop allt blir det väldigt mycket", säger Ellen Nyström.

Ellen Nyström och Tilda Jonsson är båda med i studentkommittén på Vimmerby gymnasium. "Sammantaget är det många kostnader som man inte tänker på och när man lägger ihop allt blir det väldigt mycket", säger Ellen Nyström.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2022-06-04 07:00

Tillsammans med Ellen Nyström och Tilda Jonsson, som båda går samhällsprogrammet på Vimmerby gymnasium, gick Vimmerby Tidning igenom hur mycket det kan kosta att ta studenten 2022. Båda är överens om att kostnaden lätt springer iväg men menar också att spannet mellan en billig och dyr student är stort.

– Studentmössan är en rejäl kostnad och det känns som om att det ökar varje år. Jag har inte hört om någon som betalat mindre än 1000 kronor, säger Tilda Jonsson.

undefined
Ellen Nyström och Tilda Jonsson är båda med i studentkommittén på Vimmerby gymnasium. "Sammantaget är det många kostnader som man inte tänker på och när man lägger ihop allt blir det väldigt mycket", säger Ellen Nyström.

När man köper studentmössa har man möjlighet att välja till utsmyckning och funktioner, som broderad text utanpå och inuti, lyxigare material, spegel på insidan och ficka för bankkort. Ellen och Tilda valde endast att uppgradera bandet runtom och la också till lite text. Minus rabatten de fick för att de sitter med i kommittén kostade deras mössor drygt 3000 kronor styck. 

Vita studentklänningar, korta över knäna och med korta ärmar, som är det klassiska behöver inte vara särskilt dyra men priset kan variera. Tilda köpte sin för 400 kronor medan Ellen valde att lägga 2100 kronor. Skor köpte de båda två för några hundralappar per par. 

– Det är absolut ingen vardagsklänning men jag skulle kunna ha den någon gång igen. Jag kommer i alla fall inte vilja sälja den utan spara som minne, säger Ellen Nyström.

Priset för bara studentmössa och kläder utan överdriven extravagans kan alltså landa på uppåt 5 000 kronor. Kostnader för studentflak, pynt och champagnefrukost med allt vad det innebär kan också variera och för att ha råd är det inte ovanligt att klasserna samlar in pengar. Ellen och Tildas klass, som började sälja ljus och disktrasor redan i årskurs två, har fått ihop 26 000 kronor.

– De flesta har samlat in pengar, betalar man det här själva blir det väldigt dyrt, säger Tilda Jonsson. 

undefined
"Det är inte så att man tittar snett på någon med en billig klänning, det har jag inte upplevt, men jag kan tänka mig att många tycker att det är jobbigt när de inte har möjlighet att göra det så stort och fint som man kanske vill", säger Tilda Jonsson som tillsammans med bland andra Ellen Nyström, till höger, utgör studentkommittén.

Tjejerna gissar att kostnaden för ett genomsnittligt studentflak är mellan 7000 och 15 000 kronor, ljudsystem inräknat. Själva ska de åka med en lärare och kommer på det sättet undan relativt billigt. 

En studentresa till Cypern är såklart inte obligatorisk, men ändå något många vill göra. 

– Sånt är ju kul och vi åkte med ett tjejgäng från en annan klass. Vi betalade ungefär 12 000 per person, säger Tilda Jonsson.

undefined
Glada, sjungande och lyckliga studenter i Vimmerby. Snart är det dags igen, men firandet kan leda till att plånboken blir väldigt tunn.

Under studentveckan gäller principen "många bäckar små" när det ska firas med både festkvällar och maskerad.

– Om man vill dricka alkohol också kan det ju bli dyrt. Sammantaget är det många kostnader som man inte tänker på och när man lägger ihop allt blir det väldigt mycket, säger Ellen Nyström.

Studentmottagningen efter utspringet kan kosta på rejält också, beroende på antal gäster. Ellens familj har exempelvis hyrt ett partytält och hos både henne och Tilda bjuds det på catering-mat. Sammantaget kostar en genomsnittlig studentdag tiotusentals kronor och både Ellen och Tilda tror att det kan leda till stress för många.

– Det är inte så att man tittar snett på någon med en billig klänning, det har jag inte upplevt, men jag kan tänka mig att många tycker att det är jobbigt när de inte har möjlighet att göra det så stort och fint som man kanske vill, säger Tilda Jonsson.

– Vi pressar inte varandra att köpa dyra saker men jag tror att många känner press från sig själva. Det är ju en väldigt viktig dag i livet och man vill ju såklart vara fin, säger Ellen Nyström.

undefined
Studentkommitténs arbete är till största del klart och både Tilda och Ellen ser fram emot sin studentdag och är glada för att de får uppleva den utan pandemirestriktioner, något som de var oroliga för när de började sista gymnasieåret i höstas.
Nota för en student

Studentmössa: Minst 1 000 kronor. En inte överdrivet lyxig mössa kan enkelt gå loss på 3 000 kronor.
Studentkläder: Allt ifrån några hundra kronor till flera tusenlappar.
Studentflak: Ett genomsnittligt flak kan kosta mellan 7 000 kronor och 15 000 kronor. I en klass om 15 elever blir det mellan 500 och 1000 kronor per person.

Total: Mellan 1500 och 6 000 kronor för mössa, flak och kläder.

Sedan tillkommer alla kostnader för mat, pynt, fester och alkohol. Både under studentveckan och på själva dagen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!