Från Nangijala i Schweiz till Bullerbyn i Warsawa

Nästa gång du hör någon säga: "Jag har varit i Vimmerby!", då kanske de menar att de varit i Nya Storbäcken i Västergötland.
Nästa gång du hör någon säga: "Jag har varit i Vimmerby!", då kanske de menar att de varit i Nya Storbäcken i Västergötland.

Följ med på en resa från Bullerbyn i Prag till Lilla gubben i Kalix. Över hela världen har mängder av platser namngivits med inspiration hämtad från Vimmerby och Astrid Lindgrens sagor.

Vimmerby 10 april 2023 06:00

Bullerbyn i bulk. Att det finns förskolor i bland annat Gävle och Hallstahammar som heter Bullerbyn höjer kanske inga ögonbryn. I Tjeckiens huvudstad Prag hittar vi däremot en Astrid Lindgren-inspirerad bar med samma namn och i polska Warsawa finns både en bokhandel och en skola som heter Bullerbyn.

undefined
I Tjeckiens huvudstad Prag hittar vi en Astrid Lindgren-inspirerad bar med samma namn och i polska Warsawa finns både en bokhandel och en skola som heter Bullerbyn.

Mariannelund i mängder. När Emil i Lönneberga hissade upp sin lillasyster Ida i flaggstången och hon kunde se ända till Mariannelund antog vi att hon menade orten som ligger ungefär en mil från Katthult. Men vem vet hur bra syn Ida hade? I Sverige finns nämligen minst två andra Mariannelund; ett på Stora Askö i Tjusts skärgård och ett väster om Katrineholm i Södermanland. Dessutom ligger Mariannelund också söder om staden Ringe på danska Fyn.

Norra Vimmerby. "Vårt" Vimmerby må vara det mest kända, men inte det enda. Efter elva och en halv timmes bilfärd kan man besöka Vimmerbys namne vid Nya Storbäcken en bit utanför Robertsfors i Västerbottens län.

undefined
Så här ser det ut inne på krogen Bullerbyn i Prag. Inredningen är inte särskilt Astrid Lindgren-inspirerad utan det handlar mer om atmosfären, det har ägarna tidigare berättat för Vimmerby Tidning.

Välkända vägar. I både staden Dortmund och staden Varel i Tyskland hittas gator med namnet Astrid Lindgren-ring. I Varel finns också tvärgator som heter Katthult och Lönnebergaweg. I Sverige finns bland annat Bråkmakaregatan och Astrid Lindgrens gata i Ystad.

Hus att hyra. I utkanten av den lilla lilla staden Bonndorf i södra Tyskland återfinns Schwedenhof. Det är en turistanläggning där man inspirerat, får man anta, av Astrid Lindgrens verk döpt två hus till Vimmerby respektive Lönneberga. Ett hyrbart fritidshus döpt efter Astrid Lindgren finns också på ön Spiekeroog norr om Bremen.

undefined
Krogen Bullerbyn i Prag har döpt sina toaletter efter de två systrarna på Norrgården i Astrid Lindgrens berättelse; Britta och Anna.

Blommor och bar. I både Enköping och norr om Skurup finns grönområden som heter Körsbärsdalen. Törnrosdalen verkar inte ha någon namne men på den lilla orten Disentis i östra Schweiz kan man förfriska sig på Nangijala Bar & Café.

undefined
Strax söder om ön Repskär i Kalix yttre skärgård ligger den ön Lilla gubben. Den gör skäl för namnet och är så liten att den knappt syns på kartan.

Till sjöss och havs. Mitt i Vänern ligger ön Djurö, som är hem åt Djurö nationalpark. En av de små öarna runtomkring heter Båtsman. För den som gillar havet mer än sjön kan ön Lilla gubben i Kalix yttre skärgård kanske vara värd ett besök. 

Förskolor och fartleder. Både Utrecht, Nederländerna, och Lübeck, Tyskland, bjuder på förskolor vid namn Astrid Lindgren och i Zuce, en förort till serbiska Belgrad, finns ännu en gata namngiven efter författarinnan. På den gatan ligger bland annat möbelvaruhuset Ikea.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa