LISTA: Så mycket tjänar kommuntopparna i Vimmerby

Efter att spekulationer och åsikter spridits och lyfts i sociala medier har Vimmerby Tidning sammanställt de löner och arvoden som kommunens höga chefer och politiker får. "Jag kan förstå reaktionerna", säger HR-strategen Anna Nilsson.

Direktörerna Johan Oléhn, Carolina Leijonram och Olle Fogelin tjänar tillsammans närmare 300 000 kronor per månad.

Direktörerna Johan Oléhn, Carolina Leijonram och Olle Fogelin tjänar tillsammans närmare 300 000 kronor per månad.

Foto: Pressbild

Vimmerby2024-10-08 06:00

För snart en månad sedan skrev Vimmerby Tidning om majoritetens budgetförslag för 2025, som sedan dess hunnit klubbas igenom. Med budgeten hoppas man kunna vända en dyster ekonomisk trend med flera besparingar indelade under 11 olika punkter.

Att kommunens ekonomi är hårt ansträngd och har varit så en längre tid är ett faktum, och bland annat har socialnämndens ordförande Eva Berglund (S) uttryckt sin oro över budgeten, där hennes nämnd får mindre pengar än de önskat. 

Efter nyheterna om den ekonomiska situationen har kommentarsfälten i Vimmerby Tidings sociala medier fyllts av åsikter kring kommuntopparnas löner. "Inte ett ord om miljonlönerna i kommunhuset, det ska sparar på andra håll som vanligt", skriver en läsare. En annan menar att man "spelar rysk roulette med invånarnas skattepengar och samtidigt sitter med skyhöga löner."

Men vad tjänar kommuncheferna och politikerna egentligen på sina uppdrag? Vimmerby Tidning har sammanställt en lista.

FAKTA

Politikerna är inte anställda av kommunen utan har ett uppdrag de tilldelats utifrån valresultatet, därför får de arvode och inte lön. Politikerna betalar skatt på de arvoden som betalas ut.

Årets lönerevision, som blivit försenad är inte helt klar än och därför visar listorna ovan 2023 års lönenivåer. 

– De nya lönerna blir fastställda först ett par veckor in i oktober. Jag kan också förstå alla de reaktioner som blir nu. Det här är personer som har goda löner men vi har varken högre eller lägre löner än andra kommuner, säger Anna Nilsson, HR-strateg på Vimmerby kommun.

Som jämförelse finns nedan också en lista över kommuntopparnas löner i Eksjö kommun, men då i 2024 års nivå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!