Lista: Så står sig din kommun i vaccinligan

Vaccinationstakten i Hultsfred ligger över rikssnittet och Kalmar län med Gotland bäst i landet. Siffran för Vimmerby kommun är dock betydligt lägre.

Marie Ragnarsson, vaccinationssamordnare i Region Kalmar, ger en förklaring till att vaccinationstakten skiljer så mycket mellan Hultsfred och Vimmerby.

Marie Ragnarsson, vaccinationssamordnare i Region Kalmar, ger en förklaring till att vaccinationstakten skiljer så mycket mellan Hultsfred och Vimmerby.

Foto: Pressbild/TT

Vimmerby2021-02-06 06:00

Det visar statistik från Folkhälsomyndighetens hemsida.

Där kan man se hur stor procent av befolkningen över 18 år som vaccinerats med minst en dos.

I vårt spridningområde placerar sig kommunerna så här:

1) Västervik 5,89 procent.

2) Hultsfred 5,39 procent.

3) Vimmerby 3,81 procent.

Det betyder att alla tre kommunerna ligger över rikssnittet som är 3,2 procent. Västervik även över länssnittet på 5,66 procent.

Med det snittet placerar sig Kalmar län med Gotland i topp i landet, med störst andel vaccinerade. Södermanland ligger på andra plats, 4,86 procent och Västernorrland sämst, 1,99 procent.

– Men, det är viktigt att understryka att siffrorna släpar efter. Färskaste statistiken är från i torsdags i förra veckan, så läget kan ha förändrats den senaste tiden utifrån hur kommunerna fått tillgång till vaccin, säger Rolf Asmundsson, pressekreterare på Region Kalmar.

undefined
5,39 procent av befolkningen över 18 år i Hultsfreds kommun har vaccinerat sig så här långt. För Vimmerby är den siffran 3,81 procent.

Vad skulle du säga är förklaringen till att Kalmar län ligger så högt?

– Att vi fått ut det vaccin som kommit till oss, på ett bra och effektivt sätt, säger Rolf Asmundsson. Någon annan tolkning kan jag inte göra. Men allt beror förstås på de leveranser vi får till oss. Kapaciteten för att vaccinera är betydligt större, men vaccin saknas för att nyttja den kapacitet vi har.

Marie Ragnarsson är vaccinationssamordnare i Region Kalmar. Hon kommenterar Vimmerbys siffror så här:

– Det finns många olika förklaringar, man kan inte peka ut en enskild del till att det ser ut som det gör. Bland annat påverkar åldersstrykturen, hur många som bor på särskilt boende, kommunernas kapacitet och vaccintillgång. 

– En annan svårighet är att vaccinet kommer i 25-pack, som inte kan brytas. Det är förklaringen till att vissa kommuner inte får några doser alls en viss vecka, tillägger hon.  

För tillfället används vaccin mot covid-19 från två leverantörer: Pfizer/BioNTech, som ges till brukare, och Moderna, som enbart ges till personal.

Pfizer/BioNTech har gjort om sin fabrik, därför har leveransen varit mindre än utlovat. Det har drabbat hela länet. 

Hur långt bort är det att Region Kalmar får tillgång till även Astra Zenekas vaccin?

– Det kom ett godkännande i början av veckan, så tanken är att det ska börja levereras till Kalmar län de närmaste veckorna. Det rekommenderas dock inte för personer över 65 år eftersom det för tillfället saknas studier på verkningsgraden på äldre människor, förklarar Rolf Asmundsson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!