Färre viltolyckor hittills i år – se värsta sträckorna

Riksväg 40 i Vimmerby kommun är en av länets vägar som är värst drabbad av viltolyckor. Men i år har fler olyckor skett på en annan vägsträcka i kommunen. Samtidigt tycks viltolyckorna minska.

Om olyckan är framme ska man larma polisen genom nödnumret 112. Att inte anmäla en sammanstötning ar straffbart och belagt med böter. När skyltning om att eftersök pågår ska bilister sakta ner hastigheten förbi platsen.
Vilda djur där du ska rapportera sammanstötningen och dessutom märka ut platsen är:
Björn, varg, järv, lodjur, älg, hjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn, skriver Viltolycksrådet i kalmar län på sin hemsida.

Om olyckan är framme ska man larma polisen genom nödnumret 112. Att inte anmäla en sammanstötning ar straffbart och belagt med böter. När skyltning om att eftersök pågår ska bilister sakta ner hastigheten förbi platsen. Vilda djur där du ska rapportera sammanstötningen och dessutom märka ut platsen är: Björn, varg, järv, lodjur, älg, hjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn, skriver Viltolycksrådet i kalmar län på sin hemsida.

Foto: Maria Hedenlund

Vimmerby2021-11-13 06:00

Det framgår av Nationella Viltolycksrådets statistik. Hittills i år har 184 viltolyckor registrerats på vägar och gator i Vimmerby kommun. Det är klart lägst under de senaste fem åren och en tredjedel färre än toppåret 2017 då det skedde 265 viltolyckor från nyårsdagen till den 10 november i Vimmerby kommun.

Framför allt är det olyckor med rådjur och vildsvin som minskat enligt Viltolycksrådets siffror. När det gäller vildsvin är årets 17 kollisioner en halvering jämfört med de fyra åren närmast före.

Hittills år har 144 rådjursolyckor rapporterats, 17 med vildsvin, 16 med älg, fyra med dovhjort och en kronhjort samt två med utter.

Statistiken visar även var viltolyckorna inträffar. I Vimmerby kommun sticker förstås de båda större vägarna, riksväg 23 och riksväg 40, ut.

Den senare pekas av Viltolycksrådet ut som en av de värst drabbade av viltolyckor i hela länet. Av de 184 viltolyckor som registrerats i kommunen i år har mer än var tredje, 65 stycken, skett på riksväg 40 mellan Mariannelund och kommungränsen mot Västervik.

På riksväg 23 har 42 viltolyckor inträffat från Östgötagränsen i norr till kommungränsen mot Hultsfred i söder under samma period.

Här är sträckorna med flest viltolyckor i kommunen:

• Rv 23, Södra Vi – Östgötagränsen: 18 olyckor.

• Rv 40, Frödinge – Hökhult: 17 olyckor.

• Rv 40, Vimmerby – Frödinge: 17 olyckor.

• Länsväg 760, Tunavägen: Tolv olyckor.

• Rv 40, Mariannelund – Vimmerby: Sex olyckor.

• Länsväg 812, Mariannelund-Rumskulla: Fem olyckor.

• Rv 23, Vimmerby – Storebro: fem olyckor.

• Länsväg 826, Vennebjörkevägen: Fyra olyckor.

• Åkeborondellen: Tre oklyckor.

• Rv 23, Södra Vi – Vimmerby: Två olyckor.

Samtidigt ska det noteras att bland de 65 viltolyckorna på riksväg 40 finns 25 olyckor där sträckan inte preciserats, bara att det är på just riksväg 40.

Motsvarande siffra för riksväg 23 är 17 av de totalt 42 viltolyckorna på den vägen i Vimmerby kommun.

Utöver det finns några mer oväntade adresser för viltolyckor. Till exempel Drottninggatan 70 i Vimmerby där ett rådjur blivit påkört. Detsamma gäller Skolgatan i Frödinge där också ett rådjur och en bil kolliderat samt Östra Tullportsgatan och Älåkragatan i Vimmerby, där det i båda fallen handlar om olyckor med en utter.

Två individer av Smålands landskapsdjur uttern har blivit påkörda i trafiken under året. Båda olyckorna har skett i Vimmerby stad, en på Älåkragatan och en på Östra Tullportsgatan. Bilden är dock tagen i Överum.
Två individer av Smålands landskapsdjur uttern har blivit påkörda i trafiken under året. Båda olyckorna har skett i Vimmerby stad, en på Älåkragatan och en på Östra Tullportsgatan. Bilden är dock tagen i Överum.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!