LISTA: Världens alla Vimmerbyar

Vi kartlägger platser som inspirerats av Vimmerby och Astrid Lindgren. En resa från Kalix skärgård till Nangijala i Schweiz!

Så här ser det ut inne på krogen Bullerbyn i Prag. Inredningen är inte särskilt Astrid Lindgren-inspirerad utan det handlar mer om atmosfären, säger ägarna.

Så här ser det ut inne på krogen Bullerbyn i Prag. Inredningen är inte särskilt Astrid Lindgren-inspirerad utan det handlar mer om atmosfären, säger ägarna.

Foto: Bullerbyn

Vimmerby2021-06-13 07:00

Norra Vimmerby. "Vårt" Vimmerby må vara det mest kända i Sverige, men inte det enda. Efter elva och en halv timmes bilfärd kan man besöka Vimmerbys namne vid Nya Storbäcken en bit utanför Robertsfors i Västerbottens län.

Mariannelund i mängder. När Emil i Lönneberga hissade upp sin lillasyster Ida i flaggstången och hon kunde se ända till Mariannelund förutsattes att hon menade orten som ligger ungefär en mil från Katthult. Men vem vet hur bra syn Ida hade? I Sverige finns nämligen minst två andra Mariannelund: ett på Stora Askö i Tjusts skärgård och ett väster om Katrineholm i Södermanland. Dessutom ligger Mariannelund också söder om staden Ringe på danska Fyn.

Bullerbyn. Att det finns förskolor i bland annat Gävle och Hallstahammar som heter Bullerbyn höjer kanske inte några ögonbryn. I Tjeckiens huvudstad Prag hittar vi däremot en Astrid Lindgren-inspirerad bar och restaurang med samma namn och i polska Warsawa finns bland annat både en bokhandel och en skola som heter Bullerbyn.

Välkända vägar. I både staden Dortmund och staden Varel i Tyskland hittas en gata med namnet Astrid Lindgren-ring. I Varel finns dessutom tvärgator vid namnen Katthult och Lönnebergaweg. I Sverige finns bland annat Bråkmakaregatan och Astrid Lindgrens gata i Ystad.

Hus att hyra. I utkanten av den lilla lilla staden Bonndorf i södra Tyskland återfinns Schwedenhof. Det är en turistanläggning där man inspirerat, får man anta, av Astrid Lindgrens verk döpt två utav husen som går at hyra till Vimmerby respektive Lönneberga. Ett hyrbart fritidshus döpt efter Astrid Lindgren finns också på ön Spiekeroog norr om Bremen.

Förskolor och fartleder. Både Utrecht, Nederländerna, och Lübeck, Tyskland, bjuder på förskolor vid namn Astrid Lindgren och i Zuce, en förort till serbiska Belgrad, finns ännu en gata namngiven efter författarinnan. På den gatan ligger bland annat möbelvaruhuset Ikea.

Blommor och bar. I både Enköping och norr om Skurup finns grönområden som heter Körsbärsdalen. Törnrosdalen verkar inte ha någon namne men på den lilla orten Disentis i östra Schweiz kan man förfriska sig på Nangijala Bar & Café.

Till sjöss och havs. Mitt i Vänern ligger ön Djurö, som är hem åt Djurö nationalpark. En av de små små öarna runtomkring heter Båtsman. För den som gillar havet mer än sjön kan ön Lilla gubben i Kalix yttre skärgård kanske vara värd ett besök. 

Strax söder om ön Repskär i Kalix yttre skärgård ligger den ön Lilla gubben. Den gör skäl för namnet och är så liten att den inte syns på kartan.
Strax söder om ön Repskär i Kalix yttre skärgård ligger den ön Lilla gubben. Den gör skäl för namnet och är så liten att den inte syns på kartan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!