"Lite diabetes är väl inte så farligt"

Christoffer Cederstrand fick diabetes när han var 16. Florence Svensson när hon var 65. ”Vem som helst kan drabbas – men okunskapen är fortfarande stor”.

"Det gäller att hitta balans som diabetiker, och också att ge en balanserad bild av sjukdomen."

"Det gäller att hitta balans som diabetiker, och också att ge en balanserad bild av sjukdomen."

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2018-11-14 21:00

På Världsdiabetesdagen gör de vad de kan för att sprida information. Ungefär 500 000 personer har diabetes i Sverige idag, av dem har 85-90 procent typ 2-diabetes. Det är ca 150 000 i Sverige som har sjukdomen utan att veta om det. Ärftlighet, men också fel kost och brist på motion kan vara sådant som påverkar att vissa får sjukdomen. Det som händer i kroppen är att bukspottskörteln inte producerar tillräckligt med insulin, som är det hormon som reglerar sockernivån i blodet.

Christoffer Cederstrand, 29, minns hur det var när han plötsligt blev så törstig.

– Och kissnödig. Jag tänkte att jag var kissnödig för att jag drack så mycket och att jag blev törstig för att jag kissade så mycket.

Att han som smal, fysiskt aktiv, 16-åring fått diabetes typ 1 var inte första tanken.

– Många har nog en bild av vem som är diabetiker, nån överviktig gammal farbror som inte rör på sig och äter socker hela dagarna. Men så är det ju inte.

Florence Svensson har också diabetes typ 1. För henne dröjde det längre innan sjukdomen slog till.

– Jag var 65 år, så jag brukar säga att jag fick diabetes i ”avskedspresent” när jag gick i pension. Jag hade själv väldigt lite kunskap om sjukdomen, ingen jag kände hade diabetes och min första tanke var att jag hade gjort något fel.

Båda är aktiva medlemmar i Tjust Diabetesförening och på Världsdiabetesdagen fanns de på plats på Vimmerby hälsocentral för att informera, svara på frågor och dela ut material om diabetes.

De tycker att det är viktigt att spräcka myter och sprida mer kunskap.

– Det är ett stort kunskapsglapp, och det kan vara rentav farligt. Många tror att om en diabetiker faller ihop ska han eller hon ha sitt insulin. Men oftast svimmar man på grund av lågt blodsocker och då kan insulin vara livsfarligt. Det man ska göra är att ringa 112 och följa deras instruktioner medan ambulans är på väg. Det brukar ofta hjälpa till om man kan få i personen något sött, säger Christoffer Cederstrand.

Christoffer har försökt få liv i en lokal avdelning av Ung Diabetes, men det går trögt. Florence tycker också att det vore roligt om fler diabetiker i Vimmerby ville engagera sig i föreningen.

– Vi är ju ändå förhållandevis många, och jag är helt säker på att vi skulle ha nytta av att dela erfarenheter, tips och ha lite kul ihop.

Att leva med diabetes är något av berg-och-dal-bana, säger de.

– Ibland mår man jättebra, ibland är det svajigt. Det här är en kronisk sjukdom som ska hållas i schack 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan 365 dagar om året. En vanlig kommentar när man säger att man har diabetes är ”men det är väl inte så farligt, det finns ju så mycket hjälpmedel nu för tiden” och å andra sidan sprids en nattsvart bild av diabetes något man dör av. Sanningen ligger någonstans däremellan. Det är en kronisk allvarlig sjukdom som man kan leva ett bra liv med, om man sköter sig och hittar en bra balans.

Världsdiabetesdagen

Världsdiabetesdagen, eller World Diabetes Day, startades efter ett initiativ av International Diabetes Federation (IDF) och WHO 1991 för att uppmärksamma att diabetes ökar stort i världen. Från och med 2007 är också FN med i arbetet att bekämpa ökningen av sjukdomen. Att dagen uppmärksammas den 14 november beror på att Frederick Banting är född 14 november, det var han som tillsammans med Charles Best upptäckte insulinet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om