Vimmerby kommuns ungdomar kommer att ha större möjlighet att ventilera sina åsikter och dessutom få gehör för dem framöver. Det var den allmänna uppfattningen efter premiären av ungdomsparlamentet i Vimmerby igår.
Många ungdomar från Astrid Lindgrens skola, Vimarskolan och gymnasiet var på plats i plenisalen i stadshuset och debatterade med varandra - men också med politiker och tjänstemän som fanns på plats.
- Det var väldigt bra genomfört för att vara första gången. Frågorna var bra formulerade och de diskuterade allt från äldreomsorg till bussturer. Det var jättebra och det var en bra idé med röstkort, så de kunde rösta ja eller nej, säger kommunalrådet Micael Glennfalk (M).
Blir det enklare för ungdomarna att få gehör för sina åsikter nu?
- Ja, det blir mer formaliserat. Vi har ett bra samarbete med ungdomar, men innan har vi suttit i grupper och det blir inte på samma sätt. Det blir inga konkreta åtgärder. Nu får vi ett protokoll som vi kan ta till oss och sedan remitterar vi det till ungdomsparlamentet.
Vill ha prao
Ungdomsparlamentet, med Lisa Blom som ordförande, hade fått in elva motioner. Alla togs upp och i en del fall blev det livlig debatt. Som i Robert Haars motion om att de ska återinföra praktik på högstadiet exempelvis. De flesta höll med om att det är viktigt.
Livlig debatt under ungdomsparlamentet
Gårdagens premiär för ungdomsparlamentet i Vimmerby blev en succé.Många ungdomar debatterade med varandra - och även med kommunens högsta politiker.- Det här är ett väldigt bra initiativ, säger Alicia Rotebäck, som går i nian på Vimarskolan.
Enhälligt ja. Elevrepresentanterna på ungdomsparlamentet fick rösta ja eller nej till motionerna. I frågan om prao ska återinföras blev det ett enhälligt ja. Flera av kommunens tyngsta politikernamn fanns på plats och svarade på frågor under premiären på måndagen.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!