Livslång vänskap per brev

Ett brev betyder så mycket, brukar det heta. Och det kan sannerligen Olle Werngren i Vimmerby skriva under på. Han har brevväxlat med Leland Huss i Des Moines, USA, i snart 70 år! - Vi var 18 när vi började skriva brev till varandra och idag är vi 88. Jag vill nog säga att jag känner honom som en bror.

Vimmerby2007-12-24 01:55

Den 14 maj 1938 skriver Leland Huss i Des Moines, Iowa, USA, ett brev till en Olle han inte känner, i Karlskrona, långt borta i Sverige.
Adressen till Olle Werngren har han fått från Sven Knudsens nätverk "My Friend Abroad". Sven Knudsen, dansk bosatt i Boston, vill främja den internationella vänskapen mellan ungdomar.
"I hope there will be many letters written between us", skriver 18-årige Leland i detta sitt första brev.
- Och det fick han ju verkligen rätt i. Många brev blev det, minst 400 skulle jag tro, säger Olle Werngren.
Olle Werngren hade tidigare brevväxlat med två amerikanska flickor. Från den ena fick han fjorton brev innan hon gifte sig och tyckte det var bäst att sluta, med den andra blev brevväxlandet kortvarigt - bara två brev.
Att det skulle komma att bli så många fler brev med den nya brevvännen kunde han förstås inte ana.
- Jag visste inte ens om Leland var en flicka eller pojke. Jag var osäker på namnet och det fanns ingenting i brevet som avslöjade det, säger Olle.
Leland Huss beskriver sig själv som brunhårig och blåögd, han har slutat high school för ett år sedan och han vill gärna veta vilka sporter som utövas i Sverige och om Olle möjligen är intresserad av att samla frimärken - det är nämligen 18-årige Lelands stora hobby. Och är så än.
- Jag prenumererar på frimärken från Kiruna så att Leland får de senaste.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om