LJUNGHÄLL I KINA: Fabriken i mittens rike är igång

"En seger för Ljunghäll", säger Bert Schiöld, som det kommande året är chef på plats i Wuxi.

John Zhang, underhållschef och Kecheng Niu, teknisk direktör på Ljunghäll Wuxi Die-Casting Co., Ltd. när de besökte besökte Sverige och Ljunghäll sommaren 2015. Bilden är tagen på Idö, Västervik.

John Zhang, underhållschef och Kecheng Niu, teknisk direktör på Ljunghäll Wuxi Die-Casting Co., Ltd. när de besökte besökte Sverige och Ljunghäll sommaren 2015. Bilden är tagen på Idö, Västervik.

Foto:

Vimmerby2016-02-24 10:00


Nu rullar produktionen på Ljunghälls fabrik i Kina.

- Det har varit mycket jobb att få allt på plats. När vi äntligen gjutit de första detaljerna, lyckades inom den utsatta tiden och också uppnådde Volvos kvalitetskrav var det värt champagne. En seger för Ljunghäll, säger produktionschef Bert Schiöld, som det kommande dryga året är chef på plats i Wuxi.

Nu gäller det bara att anpassa sig till den kinesiska vardagen, också.


Det är lugnt i Koppetorp. Grannens hästar betar utanför vardagsrumsfönstret. Vackert. "Hur kan du åka ifrån det här?", har folk frågat Bert Schiöld, som åtminstone fram till augusti 2017, möjligen längre, har sjumiljonerstaden Wuxi som hemvist.

För den spännande utmaningen, kanske. Att få bygga en verksamhet från grunden. Lösa problem. Slå kloka huvuden ihop. Nå resultat.

- Det har hittills gått bra, men det har varit mycket jobb. Utan alla kompetenta medarbetare från Vimmerby och Södra Vi, och deras kunnande, hade det aldrig gått. De har gjort en enorm insats.

När Bert Schiöld, som sedan 1995 är produktionschef på Ljunghäll, fick frågan om han ville ansvara för uppbyggnaden av den nya fabriksanläggningen i Kina tackade han ja, och tog hjälp av bland annat underhållschefen Tomas Gustavsson.

Förra våren skrevs hyreskontrakt på en 12 000 kvadratmeter stor lokal i Wuxi, där de italienska ägarna redan har verksamhet. Då hade det gått många turer sedan man i januari 2012 började planera för en etablering i Kina.

Tankarna på att köpa företag eller bygga nytt hade övergetts och man hittade en perfekt lokal att hyra.

- Den är nybyggd, 72 meter bred, 150 meter lång och 18 meter till tak. Men det krävdes mycket för att bygga om och anpassa lokalerna till gjuteri och vi byggde också kontor och matsal. Nästa steg blev att flytta maskiner från Södra Vi, bland annat en stor gjutmaskin. Den var ett måste för att starta produktion av den ganska avancerade artikel vi levererar till Volvo. Men vilket äventyr det var att få in den i Kina. Man förstår inte riktigt vilken skillnad det är på byråkratin, där och här. Vi blev fyra veckor försenade.


Personal från Ljunghäll i Södra Vi har varit på plats för att installera smältverk, smältugn, gjutmaskin och bearbetningsdel. Men flest Kinaresor har det blivit för Bert Schiöld.

- Femton turer. Förödande för sömnen. Att pendla till Kina tär.

Nu blir det mindre resande. Bortsett från snabbvisiten hemma i Koppetorp, när vi ses, bor han och frun Siv sedan 3 januari i Wuxi, 2,5 timmes bilresa från Shanghai. Med snabbtåg tar det 45 minuter. Det här blir deras gemensamma livsprojekt.

- Det känns bra att flytta på riktigt. Vi är så inställda på det här och tycker det ska bli jättespännande. Vi ser det som en helt otrolig möjlighet att få prova på något nytt och en ny kultur.

De trivs redan. Lägenheten, på sjätte våningen i ett 18-våningshus, är större än huset hemma.

- Det är ett stort bostadsområde, men läget är fint. Vad vi vet är vi de enda västerlänningarna, och folk verkar tycka att vi är ganska exotiska. Alla är vänliga och artiga. Få pratar engelska, men man kommer längre än man tror med lite god vilja och kroppsspråk, säger Siv.

Maten är god och det finns så mycket nya smaker att upptäcka att det inte lär bli tjatigt under tiden de bor i Kina. Spännande utflyktsmål står på önskelistan till den fas då det kanske blir lite mer tid över. Men på minuskontot finns miljöförstöringen.

- Det blir så påtagligt. Man ser nästan aldrig himlen, möter människor med munskydd och vi har laddat ner en app som talar om när luften är healthy eller unhealthy.

I dagsläget har sju tjänstemän och fem operatörer rekryterats till fabriken.

- Gjuteripersonalen har handplockats, det är viktigt att de har rätt kompetens för den här komplexa processen. Nästa utmaning blir att få fler kunder. Det är en nödvändighet, men konkurrensen är tuff.

Det finns kostym att växa i. Fabriken är byggd för 150-200 anställda.

Läs mer i onsdagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om