Ljunghäll nära etablering i Kina

Ljunghäll AB:s planer på en ny fabrik i Kina är nära att slutföras. Verkställande direktör Hans Linnér tror att det är 75-80 procents chans att planerna går i hamn. - Förhandlingarna är inne i ett slutskede, säger han.

Ljunghäll AB har ett lysande år bakom sig och tänker investera 83 miljoner i fabriken i Södra Vi under 2014. Man står även inför en trolig etablering i Kina.

Ljunghäll AB har ett lysande år bakom sig och tänker investera 83 miljoner i fabriken i Södra Vi under 2014. Man står även inför en trolig etablering i Kina.

Foto:

Vimmerby2014-01-29 07:30


Sedan början av 2012 har pressgjuteriet Ljunghäll AB tittat på att etablera sig med en helt ny fabrik i Kina. Mycket på grund av att Volvo PV numera ägs av kinesiska Geely och har öppnat en tillverkningsfabrik i Chengdu.
Det mesta talar för att även Ljunghäll AB inom kort äger en fabrik i Kina.
- Vi håller på att förvärva en fabrik som är ungefär hälften så stor till ytan som den i Södra Vi. Om en månad tror jag att vi kan berätta mer, säger vd Hans Linnér om planerna.
Förhandlingar är inne i ett slutskede.
- Jag skulle säga att det är 75-80 procents chans att det här går i hamn. Det hade varit bra om det här hade gått ett halvår snabbare, men än så länge har vi inte förlorat något och vi förhandlar parallellt.

"Stärker vår position"
En etablering i Kina skulle förstås betyda mycket för företaget, som är Vimmerby kommuns största privata arbetsgivare med cirka 500 anställda vid fabriken i Södra Vi. I dagsläget skeppar man inga produkter till Kina.
- Sedan januari 2012 har vi sökt en lämplig pressgjutare i Kina. Det går inte att skeppa grejer från Södra Vi. Det är för krångligt och dyrt. Många av de europeiska tillverkarna vill ha en europeisk pressgjutare som finns i Kina och får vi till det här kommer det att stärka vår position. Kunder vill ha lokalt producerat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om