Ljunghälls i Södra Vi sålt

Ljunghäll ABs ägare har sålt aktiemajoriteten till fonder förvaltade av CapMan. Tidigare ägarna Hans Gunnarsson och Ingrid Asp samt ledningen blir nu minoritetsägare i det nya bolaget. Hans Gunnarsson fortsätter som verkställande direktör. Visionen från de nya majoritetsägarna är att börsintroducera Ljunghälls på den svenska aktiemarkanden.

Metallfabriken Ljunghäll AB i Södra Vi har fått nya ägare.

Metallfabriken Ljunghäll AB i Södra Vi har fått nya ägare.

Foto:

Vimmerby2003-07-17 05:13

Metallfabriken Ljunghäll AB i Södra Vi är den ledande tillverkaren i Norden av tekniskt avancerat pressgjutgods i aluminium. Bolaget har idag 650 anställda och bland de största kunderna återfinns Volvo AB, Volvo Cars Corporation, Scania och Ericsson. Omsättningen uppgick i fjol till 848 miljoner kronor.
- Vi är mycket positiva till att få en seriös och stabil ägare som CapMan. Genom bolagets inträde i företaget får vi en partner med ett internationellt kontaktnät, en stark finansiell ställning och en gedigen kompetens i företagsutveckling. Det ger en god grund för framtida tillväxt, säger Hans Gunnarsson, en av ägarna och VD för Ljunghäll.
Hans Gunnarsson berättar att diskussioner kring den här affären har pågått en längre tid och på tisdagen träffades man för att göra upp.

Fortsatt utveckling
- Ljunghäll är inne i en spännande tillväxtfas. Kombinationen av kompetent ledning, hög teknisk kompetens samt ett starkt kvalitetsmedvetande gör att vi med stor tillförsikt ser fram emot bolagets fortsatta utveckling, kommenterar Mats Gullbrandsson, Investment Manager i CapMan.
Han omtalar för tidningen att han är mycket imponerad av Ljunghälls och tycker att ledningen och de anställda har gjort ett fantastiskt arbete.
Mats Gullbrandsson avslöjar också att hans företag har visionen att börsintroducera Ljunghälls på den svenska aktiemarknaden inom några år.

Börsintroduktion
- Vår policy är att äga bolaget 3-7 år och sedan sälja dem vidare. Här talar mycket för att det blir en börsintroduktion, sade han på onsdagen.
CapMan är ny i Sverige. Så sent som den 1 mars i år etablerade man sitt affärsområde Buy-Outs här.
- Investeringen i Ljunghäll är företagets första svenska buy-outinvestering och ett viktigt steg för att få en stark position inom detta segment i Sverige, säger Markus Sjöholm, partner i CapMan.
Ny styrelseordförande blir Åke Skeppner som har en gedigen industriell och internationell erfarenhet från bland annat Eldon och Thule.

Började med bysmedja
Utanför det lilla samhället Anderstorp i Småland startade 1917 hovslagaren Edvin Ljungkvist tillsammans med sin fru Hilda en liten bysmedja, där man utförde olika smidesarbeten och skodde hästar. Efter några år flyttade man in till Anderstorp där verksamheten utökades med sand- och kokillgjutning.
Därmed var grunden lagd till vad som skulle utvecklas till ett av Europas ledande pressgjuterier, Ljunghäll AB. År 1963 flyttade företaget till Södra Vi.

Ledande i Norden
Idag består verksamheten av utveckling, design, tillverkning och försäljning av tekniskt avancerat pressgjutgods i aluminium. Företaget är en ledande nordisk aktör med en av Europas modernaste produktionsanläggningar.
Fabriken i Södra Vi har en årlig produktion på cirka 10 000 ton aluminium. Kunderna finns huvudsakligen inom fordons- och telekomindustrin.
För en tid sedan kunde ägarna Hans Gunnarsson och Ingrid Sjöö ta emot ett stort fint pris av Volvo AB:s ledning för de produkter Ljunghälls, tillsammans med Volvoledningen, utvecklat och tillverkar.

15 miljarder kronor
CapMan är en av Nordens ledande aktörer när det gäller att placera pengar i privata företag, så kallade private equity-aktörer. Företaget investerar inom tre områden; medelstora buyouts, teknikbolag inom IT och telecom samt medicintekniska bolag. Man har 80 medarbetare och finns i Stockholm, Helsingsfors och Köpenhamn. CapMan förvaltar fonder med ett totalt värde av 15,2 miljarder svenska kronor. En tredjedel förvaltas av Access Capital Partner som investerar i europeiska privata företagsfonder. Sedan starten 1989 har man investerat i 131 nordiska företag och hjälp 54 bolag med riskkapital för att sedan dra sig ur företagen igen. Företaget finns noterat på börsen i Helsingsfors.
Vad CapMan betalat för aktierna i Ljunghäll AB förblir en hemlighet mellan köpare och säljare.

VD för Ljunghäll AB Hans Gunnarsson och Ingrid Asp, inköpsdirektören för Volvo Personvagnar Steven Armstrong, VD för Volvo Personvagnar i Göteborg Hans-Olof Olsson och försäljningschef på Ljunghäll Johan Nyman under högtidligheter i Göteborg i februari månad i år när Ljunghälls fick en hög utmärkelse av Volvoledningen för sin produktion i Södra Vi och samarbetet med Volvo.
VD för Ljunghäll AB Hans Gunnarsson och Ingrid Asp, inköpsdirektören för Volvo Personvagnar Steven Armstrong, VD för Volvo Personvagnar i Göteborg Hans-Olof Olsson och försäljningschef på Ljunghäll Johan Nyman under högtidligheter i Göteborg i februari månad i år när Ljunghälls fick en hög utmärkelse av Volvoledningen för sin produktion i Södra Vi och samarbetet med Volvo.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om